Jachthaven Terschelling is DE kersthaven voor de watersport

Jachthaven Terschelling is DE kersthaven voor de watersport

Waarom gaan mensen met een eigen boot naar Terschelling in de winter. Wat bezielt deze watersporters om met hun bootje in het koude zeewater van Terschelling te liggen? We vragen het aan Johan van Roosmalen, 1e havenmeester van de jachthaven van Terschelling.

Vrienden ontmoeten elkaar met kerst op Terschelling
“Mensen die hier in deze koude periode komen vinden hier gezelligheid, ontmoeten hier vrienden vanuit de watersport” vertelt de havenmeester. “Je merkt ook dat het steeds drukker wordt, mensen vertellen het aan elkaar door en ieder jaar komen er nieuwe gezichten bij”. Op onze vraag of kou de mensen tegenhoudt antwoordt Roosmalen: “Ach de kou valt best mee, de zon schijnt nu zelfs. Mensen hebben goede warme pakken en bovendien zijn de schepen steeds beter geworden. Met een goede kachel aan boord is het net zo comfortabel als in een huisje op het eiland. Het si wel eens voorgekomen dat schepen vastvroren in de haven maar dat is al 12 jaar geleden, echt strenge winters hebben we niet gehad de laatste jaren.”Sinds 2002 is Terschelling DE kersthaven

Sinds ca 7 jaar is het een gewoonte van veel watersporters om de kerstdagen op de boot door te brengen, daarvoor was het veel rustiger in de haven. Mensen horen de goede berichten van anderen en komen dan hier naar de jachthaven. Op dit moment liggen er meer dan 100 schepen en dat is een record volgens de havenmeester. Bovendien worden nog diverse schepen verwacht. De eerste schepen liggen hier al vanaf 15 december en op dit moment wordt er gestapeld in de haven. Alle voorzieningen zijn aanwezig, het douchegebouw heeft een overdekt en verwarmd plein waar op oudejaarsdag oliebollen gebakken worden. Het water is op de steigers aanwezig zolang het niet vriest en de sfeer in de haven is opperbest. Vrienden die elkaar hier jaarlijks ontmoeten, overal feestelijke kerstverlichting in de masten en aan dek.

Vrijwel ieder schip is verlicht


“Mensen steken elkaar de gek aan met verlichting” vertelt Roosmalen. “Vrijwel geen schip is onverlicht, Kerstmannen hangen in de mast en de mensen zijn vrolijk. Het zijn wel de doorgewinterde watersporters, een ander publiek dan in de zomer hoor. ’s Zomers is het hier soms net een camping, mensen liggen hier dan wel 3-4 weken met veel kisten bier op het dek. Ik vind het helemaal niet erg om met de Kerst te weken, ga hier met plezier naar toe iedere dag.”  Zie ook de webcam - klik hier

Op het eiland is het prachtig zonnig

Binnenkort gaat het vriezen en het KNMI heeft niet voor niets zon beloofd. Dus is het tijd om er van te genieten. Lopend langs het water schijnt het zonnetje prettig. De bruine vloot is weer aanwezig en brengt gezelloge drukte met zich mee. Op het terras van de Walvis aan het strand is het druk. Mensen genieten in de zon van een kopje koffie, anderen wandelen langs de paden in de zon. Met dit weer genieten we van prachtige vergezichten bij laag water. Om 16.30 valt de schemering weer in op het eiland en wordt het tijd voor de schippers om de buitenverlichting weer aan te steken.
Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 29-12-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

Terschelling  jachthavens 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via