Watersportseizoen definitief geopend volgens KNRM

KNRM Station Enkhuizen is deze zaterdag drie maal uitgevaren voor schepen in problemen.
Na dat er eerder op de dag al hulp was verleent aan twee vast gelopen zeiljachten moest men 's avonds laat nog een keer in actie komen voor en tjalk met brandstof problemen. Hier mee word nog maar weer eens duidelijk dat met de paasdagen het vaarseizoen weer begint. Dit was ook het geval op het station Lemmer.

Met Hondenweer vast in Hondenest
Wind Westnoordwest 4/5 - Koud en guur was het deze eerste paasdag toen om circa 14.00uur de pieper van de bemanning van station Lemmer af ging. De kustwacht wist te melden dat er zeilschip met 4 opvarenden was vast gelopen nabij Lemmer. Vaak is het dan de Steile bank waar als eerste op afgekoerst wordt, zo ook deze keer. Toen we de strekdam van de Prinses Margriet sluis voorbij waren, zagen we inderdaad een zeilschip varende in Zuidwestelijke richting langs de Steilebank. De Wouter Vaartjes heeft daarop koers gezet naar het betrokken schip, maar op hetzelfde moment zagen we ook een 'op één oor liggend' schip in het Hondenest. De Anna Dorothea heeft haar koers verlegd naar dat schip.

Toch door naar Enkhuizen
Toen de Wouter Vaartjes bij het schip langs de Steile bank aan kwam hebben we even een opstapper overgezet. De Duitse opvarenden hadden in de stuurstand van hun huurboot de plotter aan staan en ze voeren keurig langs de boeienrij die dient ter markering van de Steile bank. Aan boord was een echtpaar met twee kleine kinderen. Onze opstapper heeft gevraagd of alles OK was en of de kinderen het niet koud hadden. Daarop werd door de schipper geantwoord dat alles 'sehr gut' was. Onze opstapper heeft daarop kennelijk ietwat bedenkelijk gekeken zou later blijken.

Behoorlijk zeeziek
KNRM redding op Het HondenestDe Anna Dorothea had inmiddels het vastgelopen jacht bereikt, een sleeptros werd overgebracht en vervolgens is het schip van de zandbank, in het gebied wat Hondenest wordt genoemd, getrokken. Met dit hondenweer een zeer toepasselijke naam, gure wind, sneeuw, hagel, striemende regen. De bemanning van het schip bestond uit twee heren, welke in de kuip zaten, en twee dames, van wie er één binnenin zat met de puts op schoot. De zure lucht in het schip gaf aan dat ze behoorlijk zeeziek was. Onze opstapper moest namelijk naar binnen om de zwemvesten uit de bakskisten te halen, want de Duitse heren hadden geen reddingsvesten om, en wij wilden niet van boord stappen als ze geen reddingsvesten om zouden doen. Toen dat gebeurd was hebben we onze opstappers van boord gehaald en is het schip op eigenkracht naar Lemmer gevaren.

Toch maar niet naar Enkhuizen
Onderweg terug in de Lemsterbaai haalden we ook het eerder vermelde schip met het echtpaar en de twee kinderen in. Bij navraag gaven ze aan het toch wat oncomfortabel te vinden om tegen de wind in naar Enkhuizen te motoren !!!

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 25-03-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via