Gouden droom in duigen voor Nederlanders

Top watersporters balen 
Pieter-Jan Postma werd gediskwalificeerd voor te vroeg starten in de allesbeslissende Medal race. Daarmee verspeelde de sympathieke zeiler zijn kansen op het Wereldkampioenschap en zelfs zijn kans op een podiumplaats.

De Koning en Berkhout maakten ook een zwarte dag mee. Op de voorlaatste dag van dit wereldkampioenschap gingen ze net als Postma te vroeg over de startlijn in race 11. En voor de start van race 12 kozen ze de verkeerde kant van het kruisrak en eindigden ze als negende. Ze staan derde op de ranglijst en kunnen nog een medaille winnen, maar de kansen op een vierde wereldtitel zijn verkeken. De broers Coster vielen uit de top tien met een 14de en een 26ste plaats en plaatsten zich niet voor de Medal race van 30 januari.

Finn klasse
Met de beste tien deelnemers kwam Postma op de startlijn afdenderen in perfecte zeilcondities, maar de enthousiaste Nederlander was te gretig en ging iets te vroeg over de lijn. Het scheelde niet veel, want het comité twijfelde even. Postma zeilde verder een goede race en ging als derde over de streep. De Fries wist ook de Deen Jonas Christensen, uit Denemarken achter zich te houden. Maar het deed er allemaal niet meer toe. Ben Ainslie werd tweede in de Medal race. De succesvolle Engelsman verzekerde zich daarmee van de Wereldtitel voor de vijfde keer op rij!

Postma zeilde na het horen van het slechte nieuws met zijn boot de zee op. Weg van iedereen. Postma zat zichtbaar te balen van deze uitkomst. Hij dacht op het podium te staan, maar niets was minder waar. Na afloop zei de teleurgestelde zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg: "Scherpe start, goede wedstrijd. Ik word derde en dan blijkt dat ik te vroeg was. Dat is heel zuur. Pis je er echt naast.” Postma was uit het veld geslagen. “Verwerken is accepteren. Analyseren wat mis ging. Hier moet ik van leren. Er zaten goede momenten bij deze week. Ik ben op de goede weg onderweg naar de Spelen. Maar eerst dit verwerken.”

Dames 470
De drievoudige wereldkampioenen waren te vroeg in race 11. Lobke Berkhout legt uit: “We zijn de hele week al niet echt geweldig weg van de startlijn en we wilden wat scherper starten.” Als gevolg van deze diskwalificatie kunnen De Koning en Berkhout de Amerikanen, die aan de leiding gaan, niet meer inhalen.

In race 12 kozen de Nederlandse zeilsters voor de rechterkant van het kruisrak terwijl de wind gedurende de wedstrijd behoorlijk naar links draaide. Bijna het hele veld ging voor de Nederlanders langs. Vervolgens konden de drievoudige wereldkampioenen aan een inhaalrace beginnen. Ze wisten er nog een negende plaats uit te slepen. Op het moment van schrijven staan de dames derde op de ranglijst. Afhankelijk van de uitkomst van een aantal protesten kan dat nog veranderen. De Nederlanders hebben een protest ingediend tegen de Italianen die tweede staan.

Een zilveren of bronzen medaille is nog haalbaar, maar daar zullen de Koning en Berkhout heel hard voor moeten werken. De Australische Rechichi en Parkinson staan maar een punt achter de Oranje zeilsters en hun Franse rivalen Petitjean en Douroux staan daar weer 5 punten achter.

Heren 470
Met een twaalfde plaats in de ranglijst hebben de broers zich niet voor de medal race die op 30 januari gezeild wordt gekwalificeerd. In de laatste race van 29 januari zagen ook de Costers meer wind aan de rechterkant van de baan terwijl de wind gedurende die wedstrijd hard naar links draaide. Gevolg was dat de Costers achteraan konden sluiten.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 29-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via