Watersporters in de "mist" met AIS

AIS zorgt voor verwarring in de mist
Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft zondag 13 november enkele recreatieschippers bekeurd omdat ze in dichte mist op het Hollands Diep niet op radar voeren zoals het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) voorschrijft. De betrokken schippers dachten dat AIS met een daaraan gekoppelde elektronische zeekaart voldoende was om de vaart veilig voort te zetten.

Jacht bijna op een ankerligger
De Waterpolitie van het KLPD zag die zondag dat een jacht bijna op een ankerligger voer en daarna een aanvaring met een duwboot pas op het laatste moment kon voorkomen. Bij een bezoek aan het jacht bleek dat deze niet op radar voer. De schipper van de motorboot vertelde echter dat dit niet nodig was omdat zijn schip voorzien was van AIS en hij zodoende op zijn elektronische zeekaart alle scheepsbewegingen in de gaten kon houden. AIS is immers verplicht volgens de recreant. De man was dan ook erg verbaasd toen de Waterpolitie hem vertelde dat deze verplichting er niet is en dat de voorschriften van het BPR onveranderd ook voor hem gelden. Toen begreep de man ook waarom hij bijna in aanvaring met een duwboot was gekomen.

Misvatting over AIS
Gedurende die dag trof de Waterpolitie nog twee recreatievaartuigen aan die in de dichte mist voeren op hun elektronische zeekaart. Ook deze schippers gingen er van uit dat alle schepen verplicht zijn uitgerust met AIS en dat ze met hun elektronische zeekaart alles in de hand hebben. Een misvatting die in het uiterste geval tot ernstige ongevallen kan leiden. Hopelijk zijn er niet nog meer recreanten die denken dat ze op die manier veilig in de mist kunnen varen.

AIS = Automatisch Identificatie Systeem. Het systeem zendt automatisch gegevens van een schip uit. Elk schip met AIS kan berichten ontvangen van andere schepen in de buurt , die ook zijn uitgerust met AIS.

 

Bron: KLPD | Datum van publicatie: 17-11-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via