Een fikse storm stelt start Transat 650 uit

La Rochelle
Het wedstrijdcomité van de Transat 650 heeft zaterdag 15 september besloten om de start van de Transatlantische wedstrijd uit te stellen. Er komt een koudefront op de Golf van Biskaje af. Vooral bij de hoek van het Iberische schiereiland, Kaap Finisterre zou het erg kunnen gaan spoken.

9 Beaufort
"Op zich geen probleem,” zegt meteoroloog Fritz Buyl van het PL Racingteam, “maar er zit wel veel wind in. Een fikse storm met 40% kans dat 9 Beaufort met de grove borstel door de vloot met 89 boten gaat, met onvoorspelbare gevolgen van dien.” Golven die uit de noordwestelijke hoek komen, worden opgestuwd tegen het continent, wat de golven extra gevaarlijk maakt.

Proloog
De aankondiging van een koudefront dat een stormwind tot 9bft kan veroorzaken heeft de organisatie van de Transat 650 ertoe aangezet om de start van zaterdag, zondag te vervangen door een proloog. Peter Laureyssens vond dit een wijs besluit. "De weersomstandigheden die na dat front voorspeld worden zijn veel gunstiger voor de Ecover 650," vond hij.

Geen enkel risico
Het is niet de eerste keer dat de start van de Transat 650 wordt uitgesteld omdat er een stormfront in aantocht is. De organisatie wil geen risico’s nemen. Ook in de voorgaande races in deze klasse is gebleken dat een gedeelte van de zeilers niet opwassen is tegen een zware storm die de Golf van Biskaje inraast. Op de open oceaan is er altijd een ontsnapping mogelijk maar in de trechter die de Spaanse en Franse kusten vormt niet. Bij de voorgaande race die deze golf kruist heeft de Spaanse kustwacht drie zeilers van hun bootjes moeten halen met de helikopter. “De organisatie neemt geen enkel risico, terecht ook” vindt Laureyssens. 

De nieuwe start wordt verwacht wanneer de storm is gepasseerd, dat kan dinsdagavond of woensdagmorgen zijn. 

Bron: Pit de Jonge | Datum van publicatie: 17-09-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via