Dwaalgast nog steeds in Nederlandse wateren

Bekende dwaalgast: veilig voor de jacht?
In mei liep heel Nederland voor hem (of haar?) uit. Vier dagen lang zwom de bultrug toen in het Marsdiep bij Texel. Nu vertoeft hij alweer net zo lang voor de kust bij IJmuiden en zwemt hij zelfs tussen de pieren. Kennelijk vindt hij genoeg vis, gezien de hoeveelheid meeuwen die om hem heen vliegen.

De afgelopen vier jaar zijn er in de Noordzee en op de Noordzeestranden vijf bultruggen aangetroffen, waarvan deze bultrug nu dus twee keer en de enige in leven. Daarvoor, in een periode van 250 jaar, niet één.

Jacht
Het heugelijke feit staat in schril contrast met de onlangs heropening van de jacht op de bultrug. In 1963 werd een internationaal vangstverbod ingesteld, omdat ze met uitsterven werden bedreigd. Nu wil Japan, onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, in een half jaar tijd ruim 900 dwergvinvissen en 50 bultruggen harpoeneren. Het vlees zal waarschijnlijk in de schappen van de Japanse supermarkten terechtkomen.

Voor de watersport is "Bultje" misschien een mooie reden om nog een weekend met de boot er op uit te trekken. Jammergenoeg is "Bultje" nog niet uitgerust met AIS (Automatic Identification System). (red.)

Bron: Waddenvereniging | Datum van publicatie: 27-11-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via