Watersport op IJsselmeer blijft lastig door ijsschotsen

IJsselmeer en Markermeer nog steeds slecht bevaarbaar door ijs

Sluismeesters Kornwerderzand en Enkhuizen adviseren watersport niet te varen

Hoewel de dikste kou achter de rug is blijft het IJsselmeer slecht bevaarbaar door ijsschotsen. Voor de beroepsvaart waarschijnlijk geen enkel probleem, maar voor de watersport is het niet prettig varen. De redactieboot van Watersport Almanak ligt nog steeds in Harlingen na de kerstperiode op Terschelling.

Afgelopen vrijdag zou de boot teruggebracht worden naar Hindeloopen. Bij navraag over de ijssituatie bij de sluismeester in Kornwerderzand bleek dat op het IJsselmeer nog steeds veel ijs aanwezig is en wordt het varen met een plezierjacht door de sluismeester afgeraden. Ook schijnt nog steeds een reddingsboot ingevroren te liggen. De terugtocht is dus voorlopig uitgesteld.

Ellen Spangberg lag ook op Terschelling tijdens de kerst en is in eerste instantie ook in Harlingen gestrand. Inmiddels heeft ze de boot vanuit Harlingen verplaatst richting het zuiden, maar een pleziertochtje was het allerminst.

Spangberg: “Afgelopen donderdag 29 januari, zijn we uiteindelijk van Harlingen naar Kornwerderzand gevaren. Volgens teletekst pagina 725, was alles weer begaanbaar. Bij de sluis bij Kornwerderzand moesten we toch de hele sluismonding door pakijs heenvaren. Wij hebben een stalen boot, en kunnen wel wat hebben maar we waren er niet blij mee. Ook de sluiswachter heeft er niets over gezegd toen wij de schutting aanvroegen. Bij Enkhuizen heb ik het maar eerst eens gevraagd aan de sluiswachter. Daar ligt een paar kilometer ijsschotsen van 5 a 10 cm dik aan de zuidkant van de sluis. We liggen nu dus 'gestrand' in Enkhuizen.”

Aangezien het voorlopig nog regelmatig blijft vriezen zal het nog langere tijd duren voor het ijs verdwenen is.
 

Bron: Ellen Spangberg | Datum van publicatie: 31-01-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

IJsselmeer 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via