Janneke Hin zeilt niet meer in Ynglingproject

Watersport verliest een kernploeg lid
Janneke Hin en Yngling Kernploegcoach Maurice Paardenkooper hebben besloten dat Hin (36) stopt als stuurvrouw in het Ynglingproject van de Delta Lloyd Kernploeg. Hin was één van de negen zeilsters van het unieke Nederlandse zeilproject.

Maximaal 16 landen mogen een team van drie zeilsters afvaardigen naar de Olympische Spelen. De negen Nederlandse dames zeilen per evenement in wisselende samenstellingen in drie verschillende boten. De bootsamenstelling wordt bepaald door Paardenkooper. In juni van dit jaar kiest Paardenkooper de drie zeilsters die Nederland gaan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in augustus 2008.

In haar eigen evaluatie van het meest recente WK in Miami gaf Hin aan dat ze niet als stuurvrouw wil terugkomen, omdat ze ziet dat ze op die positie alleen maar slechter is gaan presteren.
Paardenkooper: “We hebben de evaluatie over een paar evenementen verspreid en we moeten helaas tot de conclusie komen dat Janneke niet meer genoeg vooruitgang boekt en dan moeten we afscheid nemen van Janneke als zeilster.”

Hin zegt daarop het volgende:
“Met mijn resultaten kan ik beter kijken hoe ik op een andere manier toegevoegde waarde kan bieden aan het team,” zegt Hin.

Paardenkooper realiseert zich dat het hard is: “Dat is inderdaad zo, zeker als het over iemand gaat die er vanaf het eerste uur bij is geweest, mede-initiatiefnemer is van dit project en altijd heel hard werkt. Maar het is ook de realiteit. Normaal gesproken zou een topsporter die zijn vereiste niveau niet haalt buiten de Kernploeg vallen. Kijk naar Casper Bouman. Maar in dit project moet ik dat aangeven. Dan komt er een tijd dat je een keuze moet maken. Daarnaast heb ik de verantwoordelijkheid voor de prestaties van alle zeilsters in het project en moet ik kijken naar de resultaten van de hele ploeg. Dat gaat voor.”

Op de vraag of Hin vervangen gaat worden antwoordt Paardenkooper duidelijk.
“Nee, we zijn niet aan het zoeken. We hebben nog drie evenementen te gaan voor de Spelen. Het EK in Blanes, Semaine Olympique in Hyeres en de Holland Regatta in Medemblik. We willen de open plaats bijvoorbeeld invullen met verschillende zeer ervaren topzeilers die echt toegevoegde waarde kunnen bieden. Denk aan oud Olympia-gangers die hun ervaring met ons willen delen tijdens een training of een evenement. Maar je kan ook denken aan het mee laten trainen van zeilsters uit onze jeugdopleiding.”

De Olympische aspiraties van Janneke Hin begonnen toen zij deel uitmaakte van het Match Race team van Klaartje Zuiderbaan. Het team werd in 2000 Europees Kampioen met Hin aan boord in de rol van voordekker en tacticus. Aan de beoogde Olympische carrière van de dames kwam abrupt een einde toen de discipline in datzelfde jaar onverwacht van het Olympisch programma werd gehaald en plaats moest maken voor de Yngling. Hin zette vervolgens haar carrière in de Yngling voort.

Voor de Olympische Spelen van 2004 deed Hin als meervoudig Nederlands Kampioen in de Yngling een gooi naar kwalificatie voor de spelen in Athene. Tijdens het WK in Santander in 2004 scoorde ze samen met Zuiderbaan en Buis in de eindfase beter dan haar rivalen, maar dat was net niet genoeg om de nationale selectie te winnen. De slag verloor ze van het trio Thies, Bes en de Jong. Daarna tekende Hin in 2005 voor het initiatief van het Watersportverbond onder de huidige leiding van Paardenkooper. Hin startte het project zelf in 2004 in samenwerking met bondscoach Jaap Zielhuis. Het duo wist in 2006 Paardenkooper voor het project aan te trekken.

Palmares Janneke Hin als stuurvrouw en voordekker/tacticus:
1996 WK Vaurien-dames 1ste
2000 EK Match racen 1ste
2004 WK Yngling 6de
2005 Sofia Cup 1ste
2006 Qingdao Olympic test event 1ste
2006 EK Yngling 6de

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 28-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via