Motorboorvaarders beginnen met Grote Rivieren Toertocht

Maandag 10 september startte de Grote Rivieren Toertocht voor motorbootvarende leden van het Watersportverbond. Onder leiding van de organisatoren en deskundige instructeurs Ronald Spijkerman, Ad Hennekes en Henry Slegt begon de eerste dag van de Toertocht voor de twaalf deelnemende boten in Nieuwegein bij watersportvereniging Plettenburg.

Om klokslag negen uur was iedereen present in het gezellige clubhuis waar de koffie al klaar stond. Ronald Spijkerman gaf aan de hand van de kaart een briefing over de tocht. Geïnteresseerd luisterden de motorbootvaarders naar alle informatie over varen op stroom. Op een vraag vanuit de zaal over de kribben antwoordde Ronald uitgebreid en rustig dat bijna op elke krib de betonning staat aangegeven en dat de rode en groene merktekens vanaf het hoofdvaarwater goed te zien zijn. Hij adviseerde de groep wel om afstand te houden van de kribben.

De belangrijkste tip voor allen was wel dat je bij het motorbootvaren vooral achteruit moet kijken. Dat is zo belangrijk, en zorg er ook voor dat je bij grote schepen altijd probeert om in de stuurhut te kijken, dan weet je zeker dat deze schepen jou ook zien. Alleen werken met de achteruitkijkspiegel is echt onvoldoende, aldus Spijkerman die speciaal voor deze week vakantie heeft opgenomen om vrijwillig de groep te begeleiden.

Met het oversteken van het Amsterdam-Rijn Kanaal was niet iedere deelnemer bekend. Maar de drie instructeurs verzekerden de groep dat de leiding de oproep doet aan de verkeerspost. Als we het met zijn allen doen, dan wordt het immers een zooitje en dat willen we niet. Spijkerman legt vervolgens aan de groep uit dat de verkeerspost het oversteken zorgvuldig begeleidt en op de meldkamer kunnen de verkeersleiders precies zien wat we doen.

De deelnemers gaven aan er veel zin in te hebben. Zo vertelden Piet en Annemarie Lievaart dat ze in juli van dit jaar ook mee geweest waren met de door het Watersportverbond georganiseerde Waddenexpeditie. We hebben in juli een fantastische week gehad en hebben er nu ook zin in.
We hebben ons voor deze tocht ingeschreven omdat we denken dat we toch iets vaker op de Grote Rivieren komen, dan op de Waddenzee. Bep en Henk de Haas hebben al vaker op de Grote Rivieren gevaren, maar hebben deze zomer door het slechte weer weinig vaaruren gemaakt. Dat kunnen we door deze tocht mooi goedmaken en wat ons bijzonder aantrok was de kleinschaligheid van de groep, aldus Henk de Haas.

Na de briefing vertrok de groep naar buiten en allen luisterden geboeid naar de instructie over het wegvaren. Goed geïnformeerd en geïnstrueerd vertrok de groep naar Wijk bij Duurstede. Op dinsdag 11 september gaat de groep naar Tiel en vervolgens gaat het naar Gorinchem. Op vrijdag 14 september komen de dan ervaren 'riviermotorbootvaarders weer aan in Nieuwegein.

E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl


Bron: KNWV | Datum van publicatie: 11-09-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via