Schipper mastbreuk Harlingen vrijgesproken

Watersport Nieuws | Schipper vrijgesproken van dood door schuld

De schipper van het zeilschip Amicitia, waarvan in augustus 2016 een mast afbrak en drie personen gedood werden, is vrijgesproken door de Rechtbank Noord-Nederland.

Aanvankelijk was door het openbaar ministerie eis van een onvoorwaardelijke werkstraf van 200 uur gevraagd, maar de Rechtbank heeft bepaald dat er wel enige verwijten zijn te maken maar dat dood door schuld niet van toepassing is.

Het noodlottig ongeluk met de Amicitia gebeurde op 21 augustus 2016. De klipper was aan het varen met Duitse gasten. Vlak voordat er in de haven van Harlingen aangelegd zou worden, brak de voorste mast af. Deze viel bovenop drie opvarenden. Nader onderzoek, door TNO, heeft uitgewezen dat de mast bij de gaffelplaat was gaan rotten, waardoor de mast uiteindelijk is afgebroken.

De Rechtbank stelde wel vast dat de schipper te verwijten valt dat hij zich niet eerder op de hoogte had laten stellen van de kwaliteit van de mast en dat de schipper onvoldoende de stelselmatig uitgevoerde werkzaamheden heeft gecontroleerd. Ook heeft de schipper de uitgevoerde werkzaamheden niet gemeld bij de keuringsinstantie.

Naschrift 17-12-2017
Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie laten weten dat men geen hoger beroep instelt tegen de schipper, waarmee de zaak is afgedaan.

Link: | rechtspraak.nl |

Bron: Rechtspraak | Datum van publicatie: 30-11-2018

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via