Watersport op een laag pitje op kanaal Almelo-Nordhorn

Geen motorvaartuigen op het kanaal Almelo-Nordhorn
Kleinschalige recreatie en behoud en ontwikkeling van de cultuur en natuurwaarden, zo zien Gedeputeerde Staten van Overijssel de toekomst van Kanaal Almelo-Nordhorn voor zich. De plannen van de Regio Twente om het kanaal bevaarbaar te maken voor gemotoriseerde recreatievaart en de ontwikkeling van een Blauwe Stad in de omgeving van Engbertsdijksvenen (grens Hardenberg en Twenterand) passen niet in dit beeld en zijn ook niet haalbaar. Dit hebben Gedeputeerde Staten tijdens een bestuurlijk overleg met de Regio Twente meegedeeld.
Dit betekent dat GS definitief geen medewerking verlenen op het gebied van vergunningverlening, planologie en financiën voor de realisatie van de kanalenvisie van Regio Twente.

Een zeldzaam stiltegebied
Het bijna 30 kilometer lange kanaal heeft zich de afgelopen eeuw ontwikkeld tot een zeldzaam stiltegebied met een waardevol landschap en een keur aan (bijzondere) flora en fauna. De waardering voor het kanaal van recreanten en omwonenden is hoog, zoals ook bleek uit de begin maart gehouden informatiebijeenkomsten over de kanalenvisie en het onderzoek naar de ecologische en hydrologische effecten. De provincie is van mening dat door het bevaarbaar maken van het Kanaal Almelo-Nordhorn - en de aanleg van de benodigde beschoeiing - de waardevolle oevervegetatie, natuur en rust in het gebied ernstig worden aangetast.

Kostenraming niet reëel
Daarnaast vinden Gedeputeerde Staten van Overijssel de nu geraamde kosten voor de aanpak van het kanaal (20 miljoen euro) niet reëel. Het aanpassen van bruggen en sluizen en de nu nog ontbrekende kostenpost voor het aanleggen van beschoeiing, onderhoud en de bediening van bruggen en sluizen zal de geschatte kosten ver overschrijden. Het plan is daarmee economisch niet rendabel.

Samen alternatieven bekijken
Het kanaal Almelo-Nordhorn is eigendom van de provincie Overijssel en waterschap Regge en Dinkel. Het waterschap is verantwoordelijk voor het waterbeheer. De provincie is bevoegd gezag voor het kanaal en de oevers. De provincie hecht veel waarde aan de bijdrage die het kanaal levert aan de waterbeleving van inwoners en recreanten en houdt daarbij ook de schoonheid van cultuur en natuur hoog in het vaandel.
Vanuit die gedachte wil de provincie Overijssel graag in overleg met het waterschap Regge en Dinkel en de Regio Twente bekijken welke alternatieve kleinschalige recreatie rond het kanaal mogelijk is.


Bron: Provincie Overijssel | Datum van publicatie: 17-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via