Vluchthaven Harlingen wordt uitgebaggerd

Ook watersport heeft baat bij uitbaggeren
Maandag 25 februari wordt er een begin gemaakt met het uitbaggeren van het achterste gedeelte van de Willemshaven/Vluchthaven. De Vluchthaven is in 1986 voor het laatst gebaggerd en wordt op dit moment gebruikt voor het afmeren van diverse schepen waaronder de vaste liggers zoals de Douane, KLPD, RWS en rederij Waddentransport. Tot 1991 lagen de droogdokken in de Vluchthaven.

16.000 m3 slib
Dit voorjaar is er een aantal monsters genomen en geanalyseerd door ingenieursbureau Oranjewoud omdat het achterste gedeelte Willemshaven/Vluchthaven steeds verder dichtslibt. Op sommige plaatsen is de diepte minder dan 3 meter. Uit het onderzoek blijkt dat er een laag schone slib ligt, die gestort mag worden op de Waddenzee. Door het verwijderen van deze schone laag van ongeveer 16.000 m3 slib wordt de haven op een acceptabele diepte van 4,5 meter gebracht. De firma de Boer zal deze werkzaamheden uitvoeren. Het op diepte houden van de Vluchthaven is voor de komende vier jaar via het baggercontract met de Boer verzekerd. De haven wordt dus opdiepte gehouden.

De bedoeling is dat na het baggeren dit gedeelte ook vaker gebruikt zal worden voor de kleinere scheepvaart, zoals vissersboten, charters, jachten en binnenvaarschepen. De huidige aanmeerplaatsen in de Nieuwe Willemshaven zijn vooral in de zomermaanden grotendeels bezet.


Bron: Gemeente Harlingen | Datum van publicatie: 27-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via