Verbinding Fryslân met Overijssel voor watersporter verbeterd

Verbinding Fryslân met Noordwest Overijssel voor watersporter verbeterd
In de gemeente Weststellingwerf zijn in het kader van het Friese Merenproject verschillende verbeteringen klaar waar de watersporter dit seizoen van profiteert. Zo worden de pauzes in de bediening van de Linthorst Homansluis tijdens de bouwvak 5 à 6 weken per jaar opgeheven. De nabijgelegen Driewegsluis wordt gedurende die periode handmatig bediend. Hierdoor wordt de wachttijd voor de watersporter beduidend minder. De fietsbrug naast de Driewegsluis is beweegbaar gemaakt en verlaagd naar 1.30 m doorvaarthoogte. Deze brug wordt handmatig bediend, dus nu kunnen zeilboten er ook doorheen. De doorvaartbreedte blijft 5.5 m.

Zowel watersporters die komen vanaf de Tsjûkemar en vanuit Wolvega en Heerenveen als watersporters uit de richting Oldemarkt en Ossenzijl profiteren van een vlottere doorvaart. Verblijfstoeristen kunnen door de aangepaste fietsbrug gemakkelijker van de ene naar het andere eiland.

Nieuwe aanlegvoorzieningen
Er zijn extra aanlegvoorzieningen van Recreatieschap de Marrekrite gekomen. Watersporters kunnen nu aanleggen en genieten van de natuur bij een steiger zonder walverbinding bij Langelille - Het Wijde en Langelille - Tjonger. Langs de Tjonger is de invaliden vissteiger Oldelamer - Tjongerweg vernieuwd. Daarnaast is er een T-steiger Oldelamer – Tjonger - Bokploegpad gekomen en is de bestaande steiger Tjonger - Oldelamer met walverbinding verlengd. Deze laatste twee bieden de mogelijkheid om het natuurterrein Brande Meer in te gaan. Langs de Helomavaart is een T-steiger met walverbinding Munnekeburen – Helomavaart - Scheenesluis gekomen die toegang biedt tot de Rottige Meente. Afmeerpalen tussen Helomavaart - Grachtsluis bieden de watersporter overnachtingsmogelijkheden.

Een kleine steiger met walverbinding ten zuidwesten van de Driewegsluis (in De Linde) geeft de watersporter de kans om te voet of per fiets het natuurgebied De Meente in te trekken en gebruik te maken van de vogelkijkhut.

Passantenhaven
De aanleg van een passantenhaven bij de Driewegsluis voor 40 à 45 boten inclusief sanitaire voorzieningen, een vuilwater-innamestation en kampeermogelijkheid kan nog niet worden gestart, in verband met bezwaren van omwonenden. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de tweede helft van 2008 alsnog van start gaan. Oplevering is dan, onder voorbehoud, vóór het vaarseizoen 2009.

Het Friese Merenproject is een groot project waarin vele partijen de krachten bundelen: Provincie, Friese gemeenten, waterschappen, recreatieschap De Marrekrite, het Watersportverbond, het bedrijfsleven, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en maatschappelijke organisaties. Surf voor meer informatie naar www.friesemeren.nl.

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 21-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via