Watersport onderzoek Friese Meren legt verbeterpunten bloot

Toeristen waarderen Friese Meren met een 8
Bezoekers van Fryslân waarderen het toeristisch watersportaanbod met het cijfer 8. Ruim 400 toervaarders die hun mening hebben gegeven roemen Fryslân om de natuur, de afwisseling in het landschap, de rust en de kwaliteit en het vertier dat de Friese dorpen te bieden hebben. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Friese Meren Project heeft laten uitvoeren naar watersport in Fryslân en watersport in en rond Leeuwarden.

Verbeterpunten zijn bekende knelpunten
Als verbeterpunten noemen de deelnemers aan het onderzoek vooral de bediening en bedieningstijden van bruggen en sluizen, de betaalbaarheid van de watersport in het algemeen en de voorzieningen bij havens en aanlegplaatsen. Ook is het navolgen van regels door vooral huurboten genoemd. Daarnaast zijn wensen geuit om meer controle uit te oefenen op snelle watersporters buiten de daartoe aangewezen gebieden.

Grenzeloos varen
De kwaliteiten van Fryslân die genoemd worden door de deelnemers aan het onderzoek sluiten goed aan bij de accenten voor de tweede fase van het Friese Meren Project. 'Grenzeloos Varen'. In deze fase wil het project beter gebruik maken van de cultuurhistorische kwaliteiten van de watersportkernen door ze vanaf het water beter toegankelijk te maken. Dit ligt in het verlengde van de gedachten om de bestedingen aan de wal te vergroten en nog meer voorzieningen aan te leggen. De ergernissen over de brugbedieningstijden worden erkend. Er wordt aan gewerkt om de bedieningstijden te verruimen.

Onderzoek
In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen bezoekers die een vaste ligplaats hebben in de provincie en bezoekers die vanuit andere vaarregio's komen. De vaste gebruikers vinden het genieten van de natuur het belangrijkste, terwijl bezoekers juist het gevoel van veiligheid op de aanleglocaties het meest belangrijk vinden. De Fluezen, de Heegemer Mar en de Snitser Mar zijn de meest favoriete meren en vaarwateren van de toeristen. Als belangrijkste trekpleisters worden Sneek, Lemmer, Leeuwarden, Stavoren en Grou genoemd.
Het rapport schetst ook een beeld van de toervaarder zelf, van de activiteiten, hoe zij de gebieden beoordelen en welke wensen zij hebben om de kwaliteit te verbeteren.



Bron: Provincie Friesland | Datum van publicatie: 19-12-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via