Leeg zeiljacht aangetroffen op IJsselmeer, watersporter vermoedelijk verdronken

Watersport nieuws 20-10-2009 | Gistermiddag is tegen 17.00 uur alarm geslagen voor een ronddraaiend zeiljacht in de buurt van Gaast. De KNRM uit Hindeloopen is daarop direct met de Alida uitgevaren naar het zeiljacht, een Finsailor van ca 9,5 meter. Bij het zeiljacht aangekomen zijn twee mannen van de KNRM aan boord gestapt en hebben niemand aangetroffen op het jacht, terwijl de motor en schroef draaiden.

Volgens Jeroen Mulder van KNRM station Hindeloopen was dat een angstaanjagende constatering. “Je klimt aan boord en dan blijkt er niemand te zijn. Direct hierop hebben we groot alarm geslagen en middels een aan boord gevonden mobiele telefoon hebben we de Politie gebeld die uiteindelijk de eigenaar van de telefoon heeft getraceerd en zijn vrouw heeft gewaarschuwd”.

Het schip van de onfortuinlijke watersporter was vertrokken vanuit Texel om via Kornwerdzand terug te varen naar Galamadammen, de thuishaven. Vermoedelijk is de man ter hoogte van Stavoren bij het opbergen van de zeilen overboord geslagen en is het schip doorgevaren. Doordat het roer niet vaststond en er toch een aardig windje was is het schip gevonden bij Gaast, tussen Hindeloopen en Makkum.

Ondertussen werd met man en macht gezocht naar de drenkeling. De Reddingsdiensten van Lemmer, Enkhuizen, Den Oever en Hindeloopen hebben samen met een helikopter tevergeefs urenlang gezocht naar de watersporter. Om 23.00 uur is de reddingsactie gestaakt en vandaag is verder gezocht met enkele boten voorzien van een sonaronderwatercamera. Tot op heden is het stoffelijk overschot van de 58 jarige inwoner uit Leeuwarden niet gevonden. Het zeiljacht ligt inmiddels in Hindeloopen.

Solozeilers nemen vaak te weinig voorzorgsmaatregelen
Volgens Jeroen Mulder van de KNRM nemen solozeilers vaak te weinig voorzorgsmaatregelen voor noodgevallen. Mulder:L vaak vergeet men een reddingsvest te dragen en een lifeline wordt maar zelden gebruikt, terwijl in noodgevallen dit vaak levensbesparende hulpmiddelen zijn, zeker wanneer je alleen op de boot vaart.

Foto's: KNRM Hindeloopen ©

 

Bron: KNRM Hindeloopen | Datum van publicatie: 20-10-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

IJsselmeer 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via