24 uurs race 2007 - eerste impressie

Op vrijdagavond 24 augustus 2007 ging de 43ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace met 641 jachten van start. De deelnemers vertrokken vanuit zestien havens langs het IJsselmeer, Markermeer, de Noordzee en de Waddenzee. In andere jaren was Muiden altijd de drukste startlocatie, maar die eer gaat in 2007 naar Volendam en Kornwerderzand met elk 77 boten over de lijn. Afhankelijk van de plaats, was de noordnoordwestelijk wind kracht drie of vier bij een zomers avondzon. Inmiddels heeft de vloot met een uiterst zwak briesje te maken. Al dobberend moet de juiste strategie tot de meeste mijlen langs vastgestelde rakken leiden. Die puzzel begint uiteraard met de keuze van startplaats.

Foto: Carla Boogerd

Harry Amsterdam
Zo had Harry Amsterdam, schipper van de Yacht Vision 34.7 en vorig jaar winnaar in de ORC-1, vanmiddag een uitgesproken mening: “Hoe minder wind, hoe belangrijker het Wad-varen is. Er wordt niet veel voorspeld, dus wij gaan vanuit Den Oever zo snel mogelijk het Wad op. Daarna laat ik me om de eilanden heen spoelen.” De Salty Cat van Rob van den Boogaard, legde in 2006 de meeste mijlen in de multihull-klasse af, vertrok eveneens uit Den Oever. Alleen namen zij eerst een boei op het IJsselmeer om vervolgens zo snel mogelijk door de sluis naar het Wad te komen. Van den Boogaard een uur na de start: “We willen dan een rondje rechtsom Texel en Vlieland maken. Het wordt nog knokken om voor de stroomkentering van 23.30 uur bij Den Helder te komen. Dit schiet niet erg op. Van mij mag het gaan waaien.” De Phoenix van schipper Marc Eriks begon juist vanuit Den Helder aan de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Eriks zeilend ter hoogte van Den Burg op Texel: “Er staat niet veel wind. We zijn met twee knopen stroom mee de zee opgegaan. We hebben nu een stukje tegenstroom, maar over een halve mijl kan de spinnaker erop.”

Zuidelijkere gelukszoekers
Er waren ook deelnemers die het Wad te riskant vonden vanwege de lichte weersvoorspellingen. Frans van der Heijden, schipper van de Daikin Airco, zag meer heil in het zuidelijke deel van het IJsselmeer: “Anders zijn we te snel door de rakken heen als de wind toeneemt. Bovendien steken we diep, dus als we op het Wad niet op tijd weg zijn, hebben we een probleem.” De ‘Leef je Droom’ van schipper Olaf Oosterman vertrok vanuit Volendam, maar zette direct koers richting het noorden. Oosterman: “Ik wil er zo snel mogelijk heen, want naar mijn idee komt de wind daar eerder terug. Het eerste rak was heel mooi, maar nu lopen we nog maar 4,7 knopen.”

De uitslagen vindt u vanavond op deze website

Bron: 24 uurs race | Datum van publicatie: 25-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via