Stichting Maaien waterplanten Markermeer en IJmeer

Watersport Nieuws | Stichting Maaien Waterplanten opgericht

Het lijkt zo langzamerhand een ware plaag te worden voor de watersport, waterplanten zoals Fonteinkruid belemmeren de bevaarbaarheid van het Marker- en IJmeer. Schepen lopen vast doordat de schroef verstikt in de taaie waterplanten. De Hiswa Vereniging en het Watersportverbond gaan samen de strijd aan tegen de overlast.

Een eerste aanzet is inmiddels gegeven door een stichting op te richten die zich gaat inzetten om het maaien van de waterplanten zo optimaal te organiseren. Er staat een bestuur klaar van zeven watersportondernemers en bestuurders van watersportverenigingen.

Om de bevaarbaarheid te behouden is het van groot belang dat er voldoende en tijdig gemaaid wordt. Door middel van een op handen zijnde samenwerkingsovereenkomst tussen private en publieke partijen is gedurende vijf jaar vanuit verschillende overheden geld beschikbaar om de waterplantenproblematiek aan te pakken. Voorwaarde daarbij is dat de waterrecreatiesector zich organiseert in een duurzaam zelfredzaam samenwerkingsverband. De nieuwe stichting is het antwoord voor het gebied IJmeer en Markermeer.

De stichting ondersteunt bij het uitvoeren van maaiwerkzaamheden in het IJmeer en Markermeer. Dit betekent dat zij jaarlijks samen met gebruikers inventariseert waar de waterplanten groeien en waar gemaaid kan worden. Het doel is dat de beschikbare financiële middelen vanuit de overheden optimaal worden ingezet om daarmee zoveel mogelijk vaarareaal voor de gebruikers te realiseren. Het maaien van de Fonteinkruiden is via de handreiking maaien waterplanten ook aan strikte regels gebonden. De stichting wil proberen de regels te verruimen. Voor de uitvoering van de maaiwerkzaamheden worden marktpartijen benaderd.

Bron: | Datum van publicatie: 07-03-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via