Groen licht voor Noordelijke Elfstedenvaarroute

De stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute heeft besloten de aanbesteding van 10 publieke bruggen en een deel van de aanlegsteigers het groene licht te geven. Na instemming van de besturen van de betrokken gemeenten en de provincie kunnen de werkzaamheden eind dit jaar starten. Hiermee wordt de eerste stap gezet voor het bevaarbaar maken van het noordelijk deel van de Elfstedenroute van Berlikum via Wier, Oude Leije, Bartlehiem en Aldtsjerk naar Leeuwarden.

De stuurgroep verwacht ook dit jaar nog een besluit te nemen over de aanbesteding van de sluizen bij Wier en Oude Leije. De aanbesteding van de verdieping- en verbredingwerkzaamheden volgt in 2008.
Om de toegekende Leadersubsidie van € 800.000 voor het project te behouden, is het nodig dat de bruggen en een deel van de aanlegvoorzieningen in juli 2008 gereed zijn. Door het apart aanbesteden van deze onderdelen lukt dit. Tegelijkertijd is er meer tijd om de aanpassingen aan de sluizen in orde te maken en voor de verdieping- en verbredingwerkzaamheden.

In de afgelopen maanden zijn er onderhandelingen gevoerd over medewerking bij particuliere bruggen en over aankoop van de benodigde grond voor de sluizen. Gezien het verloop van deze onderhandelingen heeft de stuurgroep er vertrouwen in dat deze positief en op tijd zijn afgerond. Een aantal particuliere bruggen blijft vooralsnog buiten de aanbesteding; samen met de eigenaren wordt gezocht naar een passende oplossing voor deze bruggen.

De stuurgroep vindt het belangrijk dat opmerkingen vanuit de bevolking op het ontwerp van de route goed verwerkt zijn in het definitieve ontwerp. Zo zijn de ontwerpen van de sluizen in de afgelopen maanden aangepast op basis van gesprekken met omwonenden en belanghebbenden. Deze aanpassingen zullen nog met omwonenden en belanghebbenden in de naaste omgeving worden besproken. De verdieping- en verbredingwerken zijn na de informatiebijeenkomsten in april 2007 uitgesteld na de waarschuwingen voor loopzand en de wens om meer aandacht te besteden aan landschappelijke inbedding van de route. Het onderzoek hierna wordt binnenkort afgerond.

Samen met de provincie wordt nu gekeken hoe enerzijds het karakter en de landschappelijke waarde van de route bewaard blijft en anderzijds een veilige vaarroute aangelegd wordt die goed te gebruiken is door watersporters. Dit betekent vooral voor de smallere vaarwegen in de route dat gezocht is naar een goede vaarbreedte zonder het karakter van het landschap aan te tasten.
Hierbij wordt ook rekening gehouden met technische oplossingen voor stabiele oevers.

De stuurgroep Noordelijke Elfstedenvaarroute bestaat uit de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Menaldumadeel en Tytsjerksteradiel, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute is opgenomen in het programma van het Friese Merenproject.

Bron: Provincie Friesland | Datum van publicatie: 17-09-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via