De watersport heeft er weer een winnaar bij

Winnaar 34ste Singlehanded is Willem van Olst
Met een gezellige bijeenkomst op 5 februari van de deelnemers aan de 34ste Singlehande in het restaurant van de Houtribhaven te Lelystad is Willem van Olst uitgeroepen tot winnaar. Willem heeft met zijn Victoire 1044 de meeste punten weten te behalen. De strijd aan de top werd gestreden tussen Henri Steneker met zijn Bavaria 35 exl. en Willem. Met 1 punt verschil werd het pleit beslecht.

De Singlehand werd gehouden op 16 t/m 20 oktober van het afgelopen jaar. Deze bijzondere prestatietocht is het geesteskind van de bekende Reid de Jong die ook ontwerper is van de Strontrace en de Driehoek Noordzee. Deze prestatietocht onderscheidt zich van de vele wedstrijden waar het om snelheid gaat. Zeemanschap staat bij de Singlehand hoog in het vaandel. Ankeropdrachten, logboek bijhouden, wedstrijdverslag schrijven en vele andere opdrachten zitten binnen de vaaropdracht. Maar voorop staat zeilen, 16 uur lang en 8 uur rust en dat 5 dagen lang. Het gebruik van de motor is slechts toegestaan binnen de kunstwerken. Alleen windkracht 9 kan de wedstrijd stil leggen.

Van windkracht 7 tot totale windstilte
De wedstrijd van afgelopen jaar was met +/- 180 mijl een korte maar zeker niet de makkelijkste. Slechts 5 deelnemers haalden de eindstreep. En dat zegt iets over de zwaarte van deze tocht. Zaterdag 16 oktober gingen 27 deelnemers van start. Van 7 mtr. lange Malzwin tot 15 mtr. Colin Arcer duiken vanuit Lelystad een onstuimig IJsselmeer op. Met een windkracht 7 bft. uit het noord-oosten is het hakken naar Kornwerderzand. De opdracht is duidelijk; eerst naar Vlieland of Terschelling daarna naar Texel en dan weer naar het eiland waar je nog niet bent geweest. Vele nemen voor de sluis al een rust periode, maar om 6 uur in de ochtend ligt de sluis vol en gaat het de Boontjes op. Een enkeling gaat het via het Verversgat maar de meeste gaan richting Harlingen. Hier begint de slachtpartij. De wind neemt steeds meer af terwijl een prachtige zonsopkomst een periode van volkomen windstilte aankondigt. De gene die vroeg Harlingen halen hebben mazzel maar voor vele is deze drijfpartij het Waterloo. Enkele deelnemers halen echter Vlieland en gaan zelfs nog op pad naar Texel. De volgende dag is er weer wind en gaat voor de doorzetter de tocht verder. Na een stempel op de controlekaart gaat het van Terschelling weer terug naar Lelystad. Op dinsdag gaat rond 18.00 uur de eerste door de finish.

Ervaring leert dat solozeilers wind nodig hebben. Veel wind want zonder dat wordt net niet wat, maar er zijn er bij die het ook zonder kunnen.

Voor wie meer wil weten of wil meedoen de 35ste Singlehanded wordt gehouden op 15 t/m 19 oktober 2011. Zie www.singlehande.nl
 

Bron: Watersportalmanak | Datum van publicatie: 06-02-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via