Een watersport verhaal met een hoge geluksfactor

"Man Overboord"
Na deze melding renden 8 vrijwilligers van het station Hindeloopen naar de boten toe.
Bij windkracht 4 tot 5 west, noordwest stond er een korte steile golfslag, en iedereen wist, dat het niet gemakkelijk zou zijn om met dit weer iemand in het water te kunnen vinden.

Vijf minuten na het alarm voeren de reddingboten Alida en Engelina de haven uit. Van het Kustwachtcentrum ontving de bemanning het bericht, dat de 76 jaar oude man, die overboord geslagen was, inmiddels door een ander zeiljacht was opgepikt. Zijn vrouw was nog alleen aan boord van hun platbodem, maar kon niet zeilen. In eerste instantie grote opluchting bij de bemanning omdat de man gevonden was. Toen de reddingboten 10 minuten later in de buurt van Makkum bij de aangegeven positie van het zeiljacht aankwamen, voer deze achter de platbodem aan om deze in de gaten te houden. Aangezien het met de man verder goed was, zetten de mannen van de Alida als eerste twee mannen op de platbodem over om deze weer onder controle te krijgen. Het overzetten van de mannen ging goed al hoewel de vrouw geen koers kon houden en er een flinke golfslag stond. De vrouw was erg geschrokken en vooral bezorgd om haar man.

Twee bemanningsleden gingen aan boord van het jacht om te kijken hoe het verder met de man ging. Deze was geschrokken maar ongedeerd en wilde zo snel mogelijk terug op zijn boot. De Alida nam hem aan boord en begeleidde de platbodem naar Hindeloopen en de Engelina ging vooruit retour station.

Zodra de vrouw haar man vanuit de Alida zag zwaaien, werd zij wat rustiger.
Deze man heeft veel geluk gehad. Hij had geen reddingsvest aan, en met volgelopen zeilkleding had hij het niet lang kunnen redden in het water. Het was alleen de verdienste van de alerte bemanning van het zeiljacht, die het merkwaardige zeilgedrag van de platbodem bemerkte en polshoogte kwam nemen. Er was verder geen enkele boot in de buurt.

Wij zijn blij dat alles zo goed verlopen is en er mensen zijn zoals de eigenaren van dit jacht. Maar ook nu wordt weer duidelijk hoe belangrijk het is altijd een reddingsvest te dragen, ook als ervaren zeiler. Deze man had met zijn 76e levensjaar net een wereldreis achter de rug en toch was hij bijna verdronken in het IJsselmeer.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 25-06-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via