IJsselmeer: windmolenpark met werkeiland: weg watersport?

89 Windmolens in het IJsselmeer

In het IJsselmeer worden 6 kilometer uit de kust 89 windturbines geplaatst. De windturbines zullen langs de kust van het IJsselmeer geplaatst worden. Het betreft hier de strook vanaf Breezanddijk tot en met Stavoren. Ondanks vele protesten vanuit de bevolking, milieubeweging, visserij, toeristische sector en gemeenten lijken de plannen vast te staan. Provinciale Staten van Friesland hebben hun bezwaren laten vallen en in september 2015 ingestemd met het plan van minister Kamp (Economische zaken).

Er waren diverse alternatieven aangeboden zoals plaatsing langs de gehele Afsluitdijk, maar daar is de minister niet gevoelig voor. Er moet hoe dan ook in 2020 dor Friesland 530 megawatt windenergie geproduceerd worden. Het IJsselmeer zal daarvan minstens 316 megawatt moeten leveren.

Werkeiland in IJsselmeer

Naast de 89 windmolens, met een hoogte van 95 meter en een rotor van minimaal 120 meter, zal er ook een werkeiland aangelegd worden in het IJsselmeer. Het ligt in de bedoeling dat na dat de bouw gereed is dit eiland een natuurgebied zal worden.

Toerisme en watersport

Volgens Windpark Fryslân zal het windpark niet storend zijn voor toerisme zoals watersport. Men is in de overtuiging dat het een veilig gebied wordt voor de watersport. Er zijn zelfs plannen geopperd om vaarroutes tussen de windmolens te creëren met aanlegplaatsen zodat het er leuk wordt.

Watersporters denken daar anders over

“We komen juist naar Friesland vanwege het weidse waterlandschap en de onbeperkte mogelijkheden om te varen” is de veelgehoorde kreet van veel watersporters uit zowel Nederland als Duitsland. Dat gaat straks anders worden. “Misschien moeten we wel een nieuw vaargebied zoeken of gewoon in ons eigen land blijven” laat een Duitse Watersporter weten.

De toeristische industrie is een van de grote inkomstenbronnen van Friesland, ook voor de werkgelegenheid is de watersportbranche en aanverwante bedrijven zoals horeca zeer belangrijk, dat kan wel eens anders worden als veel watersporters een ander vaargebied gaan zoeken. 

Link: | windparkfryslan.nl |

Alternatief voor duurzame energie opwekking

In reactie op de bijna dramatische publiciteit over windmolens, zoals in het IJsselmeer wil ik graag melden dat er wel degelijk een alternatief plan is ontwikkeld.

Vanuit Sailcentre Makkum is een initiatief ontstaan, dat nu vrijwel klaar is om naar “buiten” gebracht te worden. De opstellers, beide watersporter, hebben een groot ‘Plan B’ ontwikkeld, dat voldoet aan de gestelde doelen, namelijk 316 MW duurzame stroom en beschikbaar per 2020. Het plan is voorgelegd aan, getoetst en doorgerekend door een aantal internationaal erkende deskundigen. De uitkomsten van het rekenwerk en achterliggende gedachten worden door deze deskundigen ondersteund.

Beide initiatienemers zijn thans druk met het vinden van draagvlak bij lokale en provinciale bestuurders en landelijke beslissers. De geconsulteerde natuur- en milieuorganisaties ondersteunen het plan van harte. Het past naadloos binnen hun ideeën en doelstellingen. De uitkomsten zijn zodanig positief dat er nu een serieus en haalbaar plan ligt als alternatief voor het bouwen van 89 megagrote windturbines in het IJsselmeer.

Het plan kan vanaf de door de minister verlangde startdatum in 2020 (ruimschoots) voldoen aan de opgave, zelfs meer stroom leveren dan het nu voorliggende plan. Kenmerkend voordeel is dat de kostprijs voor geleverde duurzame stroom lager is dan door wind opgewekte stroom en het IJsselmeer in haar volle glorie bevaarbaar blijft.

Zeilers, alle watersporters, toeristen en bewoners van de Friese kuststreek, kunnen blijven genieten van hun favoriete vaargebied, het milieu blijft intact  evenals de vrije horizon. Een Friese kernwaarde. Binnenkort is het plan klaar voor landelijke bekendmaking. Een iconische waarde zal worden toegevoegd aan ons land, dit is nog nergens eerder zo gerealiseerd.

Blijf ons volgen via dit medium. Wij houden u op de hoogte zodra het kan

Het plan is ontwikkeld  door Wijtze Boomsma en Eelco Wolbers, watersporters en handelend onder Dutch Water Managers. Een kleine club mensen, die de wereld voor hun kinderen en kleinkinderen willen verbeteren en zich gesteund weten door een flexibele schil van top-experts op verschillende gebieden, zoals natuur en milieu, innovatie, waterbeheer en financiën.

Met groet,

Eelco Wolbers

Bron: | Datum van publicatie: 06-01-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via