Waterplanten Randmeren worden gemaaid

Op aandringen van HISWA Vereniging - brancheorganisatie van de watersportindustrie – wordt binnenkort gestart met het maaien van waterplanten op verschillende Randmeren. Waterplanten vormen een grote plaag voor de watersport.

Watersport ondervindt veel hinder
Watersporters hebben veel last van de huidige overmatige waterplantengroei. Ze lijden schade, variërend van oververhitte motoren door verstopte koelsystemen, vastgelopen schroeven tot in waterplanten verstrikte zeilboten. Daarnaast zorgt een stilgevallen of stuurloze boot voor een onveilige situatie. Als er niet tijdig wordt gemaaid, dreigen klanten weg te lopen naar watersportgebieden waar geen overlast is van waterplanten, met economische schade voor de jachthavens als gevolg. Bovendien daalt de attractieve waarde van het gebied, hetgeen gevolgen heeft voor de regionale economie.

"Het werd hoog tijd dat er iets gebeurde”, aldus Gerdina Krijger, regiomanager Midden bij HISWA Vereniging. Vooral de financiering van het maaien was een groot probleem. Provincies, Rijkswaterstaat en gemeenten wezen naar elkaar én naar de watersportsector. “De toename van de hoeveelheid waterplanten is een ongewenst bijeffect van maatregelen in het kader van het BOVAR/IIVR-project (Verbeteren kwaliteit Veluwe Randmeren). Daarom is het maaien van waterplanten volgens ons ook een taak van de overheid.”

Gelukkig is nu een oplossing gevonden waarbij de verschillende overheden bijdragen. Krijger: “Goed nieuws, maar we zijn er nog lang niet. Ook op de andere Randmeren begint de overlast van waterplanten toe te nemen”. In de vorm van een pilot wordt jaarlijks 150 hectare gemaaid op het Veluwemeer en het Wolderwijd. De bedoeling is dat het aantal hectare na 2011 verdubbeld wordt.
 

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 19-03-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via