Weer faillissement in watersport branche: Najad zeiljachten

Malaise zet door in watersportbranche, weer jachtbouwer failliet: Najad
Aan de malaise in de watersport dreigt voorlopig nog geen einde te komen. Nadat vrijwel alle seriematige (zeil) jachtbouwers failliet zijn gegaan of moesten reorganiseren is nu ook het doek gevallen voor het exclusieve merk Najad. Vanmiddag (09-08-2011) is Najadvarvet AB uit het Zweedse Henan officieel failliet verklaard.

Najad staat bekend als het sublieme en exclusieve kwaliteitsmerk, net een stapje hoger dan de Hallberg Rassy’s. In de 40 jarige historie van Najad (en Maxi) zijn meer dan 2000 schepen gebouwd.

De eerste 35 jaar werd het bedrijf geleid door oprichter Berndt Arvidsson, die het bedrijf in 2006 verkocht aan de Nederlander Alfred van Wincoop. Vanaf de start van Van Wincoop zat het tij tegen voor Najad.
 
In 2009 werd het bedrijf gered van de ondergang door investeringsmaatschappij Animatrix middels een fikse kapitaalinjectie en werd Van Wincoop aan de kant geschoven. De malaise in de watersportwereld heeft ook voor de verkoop van Najad dramatische gevolgen gehad.

Volgens Mikael Gustavsson, directeur van Najad, was vandaag “een dramatische dag voor iedereen binnen Najadarvet AB, voor het personeel en voor de toeleveranciers. In de eerste helft van dit jaar konden de bestellingen nog afgeleverd worden maar nu het seizoen voor de botenbouwer eigenlijk ten einde is was er geen houden meer aan. We hebben gedaan wat we konden, tot op het laatste uur, maar het heeft niet meer mogen baten.”

Volgens ingewijden is de teleurgang van Najad te wijten aan de economische recessie en de expansiedrift van Van Wincoop. Ook andere merken gingen kopje onder of bijna aan expansiedrift in een tijd dat de verkopen fors terugliepen. De malaise is niet alleen voelbaar in de zeilwereld, ook in de motorbootbranche zijn al rake klappen gevallen.
 

Bron: | Datum van publicatie: 09-08-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

faillissement 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via