Rijkswaterstaat: schroef uit en motor uit in de sluis

Watersport Nieuws | Veel overlast door schroefwater in sluizen

Schepen die met een draaiende schroef in de sluis liggen veroorzaken veel overlast. Dat geeft bijzonder hoge irritatie bij watersporters en andere beroepsvaart. Ook het negeren van rood licht in een sluis of bij een brug komt te vaak voor. Rijkswaterstaat gaat schippers extra attenderen op de regels voor bruggen en sluizen.

Het is algemeen bekend dat sommige schippers van de beroepsvaart het gemakkelijker vinden om één lijn vast te leggen en vervolgens de schroef laten doordraaien. Hierdoor laat men de boot op zijn plaats liggen. Echter het schroefwater en de hierdoor ontstane stroming levert veel hinder op met name bij kleinere schepen en watersport. In drukke sluizen ontstaan hierdoor gevaarlijke situaties bij het aanleggen. Ondanks dat Rijkswaterstaat hier de beroepsvaart regelmatig voor waarschuwt trekken sommige beroepsschippers zich hier niets van aan.

De regel in sluizen is trossen vast en schroef uit. Rijkswaterstaat gaat hier nogmaals de aandacht op vestigen, middels digitale borden. Als een schipper vervolgens niet meewerkt of veelvuldig de regels overtreedt zal men overgaan tot het bekeuren van de betreffende schipper.

Een andere overtreding die vaak in de sluizen wordt geconstateerd is het uitvaren terwijl de lichten nog op rood staan. Dat gebeurt ook bij bruggen. Zowel bij rood als bij rood/groen mogen schippers niet varen. Rood/groen betekent dat schippers zich klaar mogen maken om te gaan varen. Varen mag pas als het licht op alleen groen springt.

Bron: Rijkswaterstaat | Datum van publicatie: 03-08-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via