Schuttevaerrace 2008 na problemen 2007 verdeeld in klassen

Schuttevaerrace 2008 na problemen 2007 verdeeld in klassen
Na enkele problemen in 2007 start de Schuttevaerrace 2008 met verschillende klassen. Een nieuwe klasse is gevormd met de diepstekende schepen. In 2007 ontstond een heftige discussie over het vaarwater De Paardenhoek. Nadat bleek dat niet ieder schip op hetzelfde moment De Paardenhoek kon passeren in verband met de diepgang. Enkele schepen die lang zouden moeten wachten op hoogwater hebben toen besloten om via De Boontjes langs Harlingen te varen. Deelnemers moesten in eerste instantie het traject ongeldig laten verklaren. Na protesten van onder meer Harry Amsterdam is deze diskwalificatie alsnog ingetrokken..

Schuttevaerrace 2008 met A of B klasse (4 t/m 7 juni)
Voor de Schuttevaerrace 2008 heeft de organisatie voor een blijvende oplossing gekozen. Een deelnemer mag nu zelf aangeven of hij in de A- of de B-klasse wil varen. Kiest hij voor de laatste categorie, dan moet hij op het zeiltraject Texel-Vlieland via de Boontjes bij Harlingen varen. De A-groep blijft gebruik maken van de Paardenhoek. De route via de Boontjes is overigens 19 km langer. De instelling van de nieuwe klasse is gebeurd met instemming van de zeilers, waarmee intensief overlegd.

De verwachting is dat na het traject Texel-Vlieland de vloot redelijk geconcentreerd vanaf Vlieland gaat vertrekken, de snelle schepen komen immers als eerste op Texel aan en vertrekken daar ook als eerste, maar moeten nu wel een grotere afstand afleggen. De andere schepen varen een kortere route, die in principe minder tijd vergt.

Zeilen, hardlopen en wielrennen
Dit is de belangrijkste wijziging in de opzet van de race die sinds 1981 gevaren wordt. Naast het zeilen zijn ook hardlopen en wielrennen belangrijke onderdelen voor het eindklassement. Een andere aanpassing, eigenlijk terug gaan naar eerdere edities, is dat op Texel weer 100 km moet worden gefietst, was 60 km.

In de overige trajecten (zeilen Stavoren-Kornwerderzand, Kornwerderzand-Oudeschild (Texel), Texel-Vlieland, Vlieland-Harlingen, Harlingen-West-Terschelling en vervolgens via Kornwerderzand naar de finish in Hindeloopen), zijn geen veranderingen doorgevoerd. Op Vlieland en Terschelling komt de hardloper in actie (circa 18 en Terschelling 12 km). In Harlingen wordt een fietsparcours van 60 km afgelegd.

Organisatorisch zal de wedstrijd nu door het Grouster duo Jan Kooistra en Bonnie Galama worden geleid. Kooistra is via de Koninklijke Watersportvereniging Sneek bekend als wedstrijdleider van onder meer de Europese en Wereldkampioenschappen Yngling vorig jaar bij Medemblik en functioneert voor de tweede maal als wedstrijdleider bij de Frisian Solar Challenge Race. Galama was de afgelopen twee edities al wedstrijdleider bij de KWS Schuttevaerrace.

Nieuwwedstrijdreglement Schuttevaerrace 2008
De verdeling in een A- en een B-klasse is vastgelegd in een nieuw wedstrijdreglement, dat deze maand op de website van de organisatie (www.schuttevaerrace.nl) wordt gepubliceerd. De organisatie denkt dat zij met deze aanpassing voldoet aan een wens die onder vele (oud)deelnemers leeft.

Bron: Koninklijke Watersportvereniging Sneek | Datum van publicatie: 06-04-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via