Zeiljacht gezonken na motorpech in Blauwe Slenk

Motorpech leidt uiteindelijk tot zinken zeiljacht. Opvarenden gered door KNRM, wrak achtergelaten op een zandplaat.

KNRM Harlingen 25 mei 2008 | Watersport nieuws: Wat begon als een onschuldig gevalletje motorpech, liep zondagmiddag voor de opvarenden van het waarschip "Marabu" heel wat slechter af dan verwacht. Binnen een half uur was het zeiljacht gezonken, de drie opvarenden gered en het wrak op een zandplaat gezet.

Om 13.44 uur werd de bemanning van de Harlinger reddingboten door het Kustwachtcentrum Den Helder gealarmeerd met de info "Vaartuig aan de grond". Vanuit het boothuis werd vernomen dat er een zeiljacht aan lager wal zat bij de Blauwe Slenk nr.11, tegen de Hendrik Tjaarsplaat. Toen na enkele minuten de beide Harlinger reddingboten te water lagen kwam al spoedig het bericht door dat het Terschellinger bergingsvaartuig Tempest terplaatse was en verbinding had gemaakt met het onfortuinlijke jacht. Ze was inmiddels bezig het jacht van de Hendrik Tjaarsplaat te slepen. Voor de zekerheid besloten de Harlinger redders toch maar door te zetten om poolshoogte te nemen.

Onderweg bleek dat het jacht toch wat water maakte en verzocht de Tempest de assistentie van haar zusterschip Hurricane met pompmateriaal. Toen enkele minuten later de reddingboten Wiecher en Jap Visser-Politiek en Veronica terplaatse kwamen, bleek het jacht toch behoorlijk snel water te maken. Zienderogen kwam het jacht dieper te liggen. Al spoedig werd dan ook besloten de opvarenden van het jacht van boord te halen. De Veronica kwam langszij en plukte de drie opvarenden van het snel zinkende jacht.

Inmiddels waren de bergers van Rederij Noordgat al tot de conclusie gekomen dat er met pompen niets meer te redden viel en dat het zaak was het jacht uit de vaargeul en op een zandplaat te krijgen. Zodra de Veronica de drie schipbreukelingen had overgezet op de grotere reddingboot Wiecher, werd het jacht, waar nog een opstapper van het bergingsbedrijf aan boord was, begeleid. Toen het jacht echter reeds tot de kuip onder water kwam te liggen, werd het ook voor hem tijd het schip te verlaten. De Tempest wist het jacht met hulp van de Veronica tegen de plaat te zetten.

De schipbreukelingen werden opgevangen in het gesloten stuurhuis van de bergingsboot Hurricane en later overgenomen door de politieboot P48 van de KLPD. Deze zullen uiteraard een onderzoek instellen naar de stranding. Het wrak, dat geen gevaar oplevert voor de scheepvaart en de watersport, zal zo spoedig mogelijk worden geborgen.

Beide Harlinger reddingboten waren rond 15.30 uur weer uitrukgereed op station. Voor de Harlinger redders tijd om terug te kijken op een prima verlopen inzet. Vier man van een zinkend jacht gehaald en prima samenwerking met de mensen van RNT

Bron: KNRM Harlingen | Datum van publicatie: 25-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via