Platbodems strijden in Spakenburg

DARP competitie Spakenburg
Dit jaar wordt weer een DARP( Dinsdagavond ronde- en platbodem competitie) competitie gevaren op het Eemmeer en Nijkerkernauw bij Spakenburg. 25 authentieke Botters, 15 verschillende soorten platbodems zoals, Aken, Hoogaarzen, Grundels en Schouwen die al meer dan twee eeuwen de Nederlandse wateren bevaren gaan met elkaar de confrontatie aan. Twintig wedstrijden worden er gevaren in een tijdsbestek van april tot en met oktober. Veertien van deze wedstrijden tellen mee voor een eindklassement.























Spakenburg staat bekend om zijn vis, voetbal, koek en grote platbodemvloot, een uniek stukje historie in Nederland. Net zo uniek is de DARP competitie, zoveel originele scheepstypes die tegen elkaar varen. zo uniek dat het in de zomermaanden zelfs vele toeristen naar het oude vissersplaatsje trekt. De Spakenburgse Botter-vloot is tegenwoordig toegespitst op varen met toeristen dit is vooral belangrijk om de schepen die soms meer dan honderd jaar oud in de vaart te houden, de wedstrijden zijn een welkome onderbreking van dit werk.

Fanatiek is de clou van de competitie. Er wordt gevaren onder de reglementen die in Nederland gelden voor elke zeilwedstrijd. Dat is niet minder reden om toch de grenzen van de regels op te zoeken en met de eer te strijken. De boten worden zover mogelijk bemand door een fanatieke bemanning en er wordt gestreden op het scherpst van de snede.

Een handicap systeem wordt gebruikt om de verschillende boten toch tegen elkaar te kunnen laten varen, elk schip is namelijk niet even snel. De gezeilde tijd van de boot wordt met de handicap verrekend en gecorrigeerd waarna de uitslag bekend is.

Data DARP-competitie 2009 zie hiervoor www.dedarp.nl Start Competitie 21 april
 

Bron: Pieter de Vos | Datum van publicatie: 19-03-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via