Uitbreiding sluis Kornwerderzand dichterbij

Watersport Nieuws | 40 miljoen extra voor Lorentzsluizen van het kabinet

De plannen voor het verbreden van de sluizen in Kornwerderzand komt een stuk dichterbij. De kosten voor het complete plan bedragen tussen 130 en 150 miljoen euro. Het Kabinet heeft 40 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor het project. In een eerder stadium was al 30 miljoen beschikbaar. Ook ondernemers zijn bereid gevonden om een deel van de kosten voor hun rekening te nemen.

De Lorentzsluizen in Kornwerderzand zijn drukke sluizen, bestaande uit een sluis voor de beroepsvaart en een sluis bedoeld voor de pleziervaart. In de zomerperioden maken veel watersporters gebruik van de sluis om naar het Waddengebied te varen. In drukke perioden en met name met hoogwater, om de stroom mee te pakken naar Vliekland en Terschelling kan dat leiden tot lange wachttijden. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de beroepsvaart voorrang heeft en deze wordt ook door de kleine sluis geleid.

In de visie van het project IJsselmeerregio is voorzien van een verbreding van de grote sluis van 14 meter breed naar 25 meter breed en 140 meter lang. Dat moet ervoor zorgen dat de beroepsvaart in grotere aantallen geschut kan worden en dat grotere schepen het vaargebied in- en uit kunnen varen. Dat betekent voor de recreatievaart dat de kleine sluis vaker gebruikt kan worden voor de pleziervaart. Ook de draaibruggen in de A7 zullen worden aangepast tot basculebruggen voor de grotere schepen tot een doorvaartbreedte van 25 meter.

De plannen zijn dus nog niet uitgewerkt en zijn afhankelijk van de beschikbare middelen. Als het daadwerkelijk tot een uitvoering komt zal dat na de werkzaamheden een uitkomst zijn voor zowel de plezier- als de beroepsvaart. In de bouw- en verbouwfase zal er ongetwijfeld vertraging ontstaan met het schutten, maar als het complex is gerealiseerd zal dat leiden, volgens de planning in 2023 tot een betere doorstroming.

Link: | meer informatie |

Bron: De Afsluitdijk | Datum van publicatie: 27-05-2019

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via