Watersport branche niet tevreden over verkoop gebruikte schepen

Watersport branche niet tevreden over “handel”

Ook de watersport branche ontkomt niet aan een kleine rem op de economie. Nieuwe schepen worden nog steeds goed verkocht, maar de handel in gebruikte schepen stagneert duidelijk. Het aanbod van gebruikte schepen is enorm, maar de doorloopsnelheid is niet erg snel. Veel verkoophavens liggen vol met gebruikte schepen en kopers laten langer dan gewoonlijk op zich wachten. WatersportAlmanak sprak met enkele handelaren in gebruikte schepen.




Schepenkring Makelaars

Bouke Thijseling van Schepenkring uit Lelystad is gematigd positief over de vooruitzichten van zijn bedrijf: “in de eerste maanden van dit jaar waren we niet erg vrolijk over de doorloop van gebruikte schepen. Op zich niet zo verwonderlijk als je het slechte weer in ogenschouw neemt. Met Pasen lag er nog sneeuw, dat is niet echt aantrekkelijk weer om naar een andere boot te gaan kijken. Gelukkig werkt het weer de laatste tijd een beetje mee, het begint weer te kriebelen bij mensen. Ik heb ook mijn twijfels over de economie, iedereen doet een beetje juichend, maar volgens mij wordt het er niet beter op.”

Grote aantallen Bavaria tegen scherpe prijzen hebben die invloed?
Zoals bekend mag zijn lijden de merken Bavaria, Beneteau en andere prijsvechters niet onder de traag reagerende kopers. In tegendeel, merken als Bavaria maken het voor veel mensen bereikbaar om “veel boot te kopen voor minder geld”. In verkoophavens zien we dan ook veel, heel veel Bavaria liggen voor (te) hoge prijzen. Voor het bedrag waarvoor je een gebruikte Bavaria kunt aanschaffen zijn ze ook nieuw te koop.

Volgens Thijseling heeft dit geen invloed op de markt, althans niet in de zin dat het grote aanbod van prijsvechters de markt stuk maakt. Thijseling: Bavaria’s die je voor een ogenschijnlijk hoge prijs ziet liggen hebben vaak veel extra’s aan boord ingebouwd en de eigenaars willen daar graag een deel van terugzien. Een nieuwe Bavaria is wel scherp geprijsd in basis, maar tel daar gerust een leuk percentage bij op voor de accessoires. Dat vergeet men vaak, watersporters zien alleen de basisprijs in de advertentie en niet de bijkomende kosten.

Groot aanbod gebruikte schepen
Schepenkring richt zich tot het middensegment. Boten van meer dan 15 meter worden zelden in verkoop genomen. Volgens Thijseling is het aanbod wel groter dan normaal om deze tijd: “Ook de gemiddelde verkooptijd is wat langer geworden. 4 maanden is mooi, maar een verkooptijd van 1-2 jaar is zeker geen uitzondering. We hebben op dit moment een 80 tal schepen in de verkoop, hier in Lelystad en we zien dat verkopers natuurlijk de hoofdprijs willen en koers een bodemprijs willen betalen, dat maakt het wel eens lastig.

Courtage van 8 % is gebruikelijk
Verkopers hikken ook wel eens tegen de courtage aan van 8%, maar feitelijk is dat een vriendelijk bedrag. Schepen worden door ons toonbaar gemaakt en in schone staat neergelegd. We adverteren veel om klanten aan te trekken en de ligplaatsen zijn ook niet gratis voor ons natuurlijk. We hanteren inmiddels wel een minimum provisie, maar het komt ons niet aanwaaien.

www.schepenkring.nl

Bron: Watersport Almanak | 15 05 08 | Datum van publicatie: 15-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via