Nominaties Hiswa boot 2008

NOMINATIES HISWA BOOT VAN HET JAAR 2008 BEKEND

De Dehler 34, de Sunbeam 34 en de Ranger 9.9 zijn in de categorie zeilboten genomineerd voor de HISWA Boot van het Jaar 2008. In de categorie motorboten strijden de Linssen 33.9, de Fjord 40 Open en de Intercruiser 27 Cabin om de eretitel. Welke boot in iedere categorie de uiteindelijke winnaar gaat zijn, maakt de juryvoorzitter bekend op de openingsdag van de HISWA 2008 op dinsdag 4 maart in Amsterdam RAI.

Lastige keuze
De uitslagen zijn het resultaat van een voorselectie en de vaarimpressies die in oktober bij Muiden plaatsvonden. Naast de genomineerde motorboten, waren ook de Rego Standaard 35, de Brandini 36 en de Stevens Nautical 41 easy aanwezig op de testdag. De jury stond voor een lastige keuze, aangezien alle boten hun verwachtingen grotendeels waarmaakten. “Uiteindelijk heeft de totaalscore van de door alle juryleden beoordeelde criteria de uitslag bepaald. En daaruit kwamen de Linssen 33.9, de Fjord 40 Open en de Intercruiser 27 Cabin als winnaars naar voren. Ik moet daarbij wel de kanttekening plaatsen dat de beoordelingen van de juryleden deze keer niet unaniem waren en de voorkeuren dus meer uit elkaar lagen dan andere jaren. Maar aan de hand van de puntentelling voor de testcriteria waarbij innovatief karakter het zwaarst weegt, gevolgd door constructie en vaareigenschappen en in iets mindere mate design meetelt, was toch snel duidelijk welke boten de hoogste score behaald hadden en dus genomineerd zijn,” aldus juryvoorzitter Hugo van Wieringen van Azure Naval Architects.

  
van links naar rechts: Linssen 33.9 - Fjord 40 open - Intercruiser 27 Cabin

Onderscheidend
Alle juryleden waren het eens over het feit dat de drie genomineerde motorboten zeer goed invulling hebben gegeven aan het doel dat de bouwers voor ogen hebben gehad. Zo heeft de Fjord 40 Open van Fjord Boats een consequente keuze gemaakt door puur als buitenboot te willen fungeren. Het eigentijdse ontwerp zonder veel franje maar met veel ‘sex-appeal’ wist ook qua vaareigenschappen zeer te overtuigen. “Een voor de Nederlandse markt unieke boot die met name zijn weg zal vinden richting Middellandse Zee,” verwacht de jury.
De Linssen 33.9 van Linssen Yachts werd geprezen om het goed doordachte concept. “Een boot waarbij alles klopt,” aldus de jury. “Vol kleine handige snufjes, een gescheiden douche en toilet en veel opbergruimte en daarin zeker onderscheidend in het 10 meter segment. Je stapt aan boord en vaart meteen weg. Kortom, een gebruiksvriendelijk en comfortabel schip.”
Met de Intercruiser 27 Cabin heeft Interboat Sloepen & Cruisers goed invulling weten te geven aan het crossover concept van sloepen en weekenders. “De jachtbouwer is er zeer goed in geslaagd het buitenaspect van een sloep, met behoud van voldoende zitplekken, optimaal te combineren met twee volwaardige slaapplaatsen en toilet aan boord. Bovendien beschikt de boot over sterke vaareigenschappen. Hoewel er voor dit type boten veel concurrentie is, is de Intercruiser 27 cabin geslaagd onderscheidend,” aldus de jury.

Selectie zeilboten
Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen de Dehler 34, de Ranger 9.9, de Sunbeam 34, de Stila 44, de Club Swan 42 en de Dragonfly 35 als favorieten van de juryleden naar voren. Helaas bleek het voor deze laatste drie schepen logistiek onmogelijk om de testdag bij te wonen of om het schip beschikbaar te hebben voor de HISWA 2008. Vandaar dat deze boten uiteindelijk geen aanspraak konden maken op een eventuele nominatie.
Hoewel er ieder jaar in principe drie boten genomineerd worden, betekende de deelname van de drie overgebleven boten aan de testdag niet automatisch een nominatie voor iedere boot,” legt de juryvoorzitter uit. “Na de vaarimpressies kijken we als eerste of we als gehele jury de geselecteerde boten een nominatie waardig vinden. En dat was zeker het geval. Vervolgens beoordelen we de boten op de selectiecriteria die we als jury hanteren.”

   
van links naar rechts: Dehler 34 - Ranger 9.9 - Sundbeam 34

Nominaties zeilboten
De Dehler 34 van Dehler Benelux is een logische voortzetting van de succesvolle moderne lijn die Dehler heeft ingezet. Het schip kenmerkt zich door een hedendaagse styling en moderne uitrusting met onder andere verzonken luiken, klapbolders en lopo lights. De jury vond dat er vooral goed invulling gegeven is aan de sportieve aspiraties van deze jongste telg uit de Dehler range.
De Sunbeam 34 van Sunbeam Benelux werd door de jury gekwalificeerd als een zeer doordacht en degelijk geconstrueerd zeiljacht. Onderscheidend in de klasse van toerjachten vanwege het concept van de achterkuip en ook de functionele douche op deze 34-voeter werd apart genoemd. Een piekfijn afgewerkt schip, dat ook qua zeileigenschappen veel indruk maakte op de jury.
Met de Ranger 9.9 heeft Bood Yachting goed ingespeeld op de trend van dag- en weekendzeilers. Er is erg goed nagedacht over de klassieke vormgeving boven water in combinatie met het moderne onderwaterschip. Een boot die qua zeilplezier en comfort hoog scoort met als groot voordeel de beperkte diepgang, de trailerbaarheid en de strijkbare mast.

Selectieprocedure
De 10-koppige jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste watersportmedia uit Nederland en België. In aanloop naar de eerste jurybijeenkomst kunnen alle individuele juryleden hun favoriete boten kenbaar maken. De lijst die hieruit ontstaat wordt tijdens een eerste jurybijeenkomst op de HISWA te water besproken. Daar komt dan een shortlist van boten uit naar voren die uitgenodigd worden om deel te nemen aan de testdagen. Het uitgangspunt is om in iedere categorie uiteindelijk drie boten te nomineren. Dit gebeurt naar aanleiding van de vaarimpressies op het IJsselmeer, waarbij de jury de boten beoordeelt op design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Voor al deze onderdelen kunnen punten gegeven worden, wat leidt tot een totaalscore die de drie nominaties bepaalt.

Prijsuitreiking
Alle genomineerde boten komen in aanmerking voor een gratis ligplaats op de HISWA 2008. Bovendien ontvangen de twee winnaars naast de eervolle titel een uitgebreid promotiepakket om zo een jaar lang kenbaar te kunnen maken dat zij uitgeroepen zijn tot HISWA Boot van het Jaar 2008. Op de eerste beursdag van de HISWA maakt de juryvoorzitter bekend wie de winnaars zijn.

Deelnemersvoorwaarden
De criteria om mee te kunnen doen aan de verkiezing zijn: een minimale lengte van zeven meter van het schip, in 2006 of 2007 gebouwd en al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Bovendien moeten de boten beschikbaar zijn tijdens de HISWA 2008 en voor de testdagen die ieder jaar in oktober plaatsvinden.

HISWA 2008
De HISWA 2008 vindt plaats van dinsdag 4 tot en met zondag 9 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de HISWA Boot van het Jaar 2008 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswa.nl

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 05-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via