Uitgelekt rapport: extra accijns voor watersport?

Watersport Nieuws | Dieselbelasting in plaats van vaarbelasting?

Als het aan het kabinet ligt komt er een speciale dieselsoort voor de watersport. Dat vertellen bronnen in politiek Den Haag. Nadat het kabinet jarenlang geprobeerd heeft een vaarbelasting te heffen ligt nu een voorstel van de commissie WATAX klaar voor behandeling over duurdere diesel die de watersporter dient te gebruiken.

Met name linkse partijen zijn meer voorstander van een vaarbelasting, maar voelen wel voor het plan om watersporters verplicht diesel te laten tanken die met extra accijns is belast. Zo vertelt politicus Henk Steggelkamp, een van de initiatiefnemers van het voorstel: “op deze manier betaalt de bootbezitter meer naarmate hij vaart. Steggelkamp: “Het is mij al jaren een doorn in het oog dat watersporters overal een beroep kunnen doen zonder dat men daarvoor betaalt. Daarnaast is de opbrengst van de vermogensrendementsheffing lager als iedereen maar een boot gaat kopen, want een boot wordt onterecht niet als vermogen aangemerkt”.

Volgens de commissie is het extra belasten van diesel voor watersport beduidend eenvoudiger dan het invoeren van de Wet vaarbelasting. Het ligt in de bedoeling dat de diesel die de watersporter dient te gebruiken, naast een accijnsverhoging,  een speciale kleur en geur mee krijgt. Dat wordt waarschijnlijk oranje, dat is gemakkelijk te herkennen en door ieder controlerend ambtenaar direct te ruiken. De oranje diesel zal verkocht moeten worden bij alle tankstations langs het water zodat iedere watersporter meebetaalt. Hoe hoog de toeslag zal worden staat niet vast, de schatting van Steggelkamp is dat de gemiddelde watersporter ca. 250 euro per jaar zal betalen. “Met name voor grote motorboten zal de heffing aanmerkelijk hoger uitvallen, maar die kunnen het wel betalen”, aldus Steggelkamp.

Branchevereniging is hoopvol

Ook de watersportbranche toont zich verheugd over de prijsstijging van het dieseltarief. Immers hun leden verdienen dan procentueel wel hetzelfde, maar per liter is dat meer. “Dat heeft de branche juist nodig, want zo florissant gaat het niet in de watersport” aldus voorzitter Henk Draaier van de brancheorganisatie.

Rapport binnenkort openbaar

De verwachting is dat het kabinet vrijdag het rapport zal ontvangen, daarna kan het behandeld worden in de Tweede Kamer en naar verwachting dit seizoen nog worden ingevoerd.


LAATSTE NIEUWS

Inmiddels is het vrijdag geweest en er is geen rapport verschenen. Niet omdat het rapport nog steeds geheim zou zijn maar omdat het vrijdag 1 april was. Het geheel blijkt dus op een 1 aprilgrap te berusten. We krijgen dus geen toeslag te betalen en we krijgen geen oranje diesel aan boord.


 

Bron: | Datum van publicatie: 29-03-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via