Hiswa zeilboot van het jaar terug van weggeweest

Drie boten genomineerd
Sterke vraag uit de markt zette initiatiefnemer HISWA Amsterdam Boat Show er toe aan de HISWA Zeilboot van het Jaar verkiezing weer nieuw leven in te blazen. Nadat de strijd om de titel twee jaar geen doorgang vond, streden donderdag 9 september in IJmuiden vier geselecteerde zeilboten weer om een nominatie. Drie boten werden genomineerd: de Elan 310, de Boréal 44 en de Saffier 23. De winnaar wordt bekendgemaakt op de openingsdag van de HISWA 2011 op dinsdag 1 maart in Amsterdam RAI.

“In het verleden bleek het een enorme uitdaging om alle geselecteerde boten en juryleden op één testdag bij elkaar te krijgen. Het is cruciaal voor een eerlijke strijd en uitslag dat de schepen onder dezelfde omstandigheden worden getest en beoordeeld”, aldus Rikkert Graat, beursmanager van de HISWA Amsterdam Boat Show. “In 2009 en 2010 werd daarom geen HISWA Zeilboot van het Jaar benoemd. Gestimuleerd door geluiden uit de markt, hebben we dit jaar alles op alles gezet om de verkiezingen weer door te laten gaan. We zijn dan ook erg blij dat we tijdens HISWA 2011 weer een Zeilboot van het Jaar bekend kunnen maken.”

Genomineerde boten:

Elan 310 – Innovatief design
Vooral het innovatieve design van de Elan viel in de smaak bij de jury, die het interieur bovendien als zeer comfortabel bestempelde: “Ondanks de relatief kleine afmeting, is het binnen comfortabel verblijven op deze boot.” Ook de goede constructie van het schip werd door de jury geprezen.

Boréal 44 – Sterk concept
De jury omschreef de Boréal 44 als een ‘gespecialiseerde vertrekkersboot’. “Bij de ontwikkeling van dit schip is van het begin tot het eind vastgehouden aan het concept.” Hierbij ziet de jury duidelijk de ruime reiservaring van de bouwers terug. Het stabiele schip vaart uitzonderlijk goed en is voorzien van opvallende en vernieuwende details die een langer verblijf aan boord uiterst comfortabel maken.


Saffier 23 – Tot in detail doordacht
“Mooi speelgoed!”, werd enthousiast geroepen door enkele juryleden. Maar hoe positief de lading van deze uitspraak ook is, de Saffier 23 wordt hiermee eigenlijk tekort gedaan, zo bevestigde de jury zelf direct. Met haar prachtige lijnen en vernieuwend design, beschikt de Saffier 23 namelijk ook over sterke vaarkwaliteiten en diverse innovatieve details. “Bij deze boot is alles tot in de puntjes doordacht”, aldus de jury.

De boot die het nét niet redde
Naast de genomineerde boten was ook de Nordship 360 DS geselecteerd voor de test. Dit jacht legde het maar nét af tegen de nummer drie. Vooral de zeilprestaties vielen bij de jury in de smaak, net als het ruime en comfortabele interieur. “De bouwers zijn er goed in geslaagd met een beperkt aantal meters veel ruimte te maken”, aldus de jury.

Innovatie belangrijkste peiler
De jury, bestaande uit redacteuren van de toonaangevende Nederlandse & Belgische watersportmedia, selecteerde vier boten om aan een test te onderwerpen. De boten werden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waarbij een innovatief karakter het zwaarst weegt, gevolgd door constructie, vaareigenschappen en in iets mindere mate design en prijs/kwaliteitverhouding. “De geselecteerde boten zijn zeer uiteenlopend qua type en karakter. Op basis van de beoordelingscriteria trokken ze echter behoorlijk gelijk op”, zo liet juryvoorzitter Hugo van Wieringen van Azure Naval Architects weten.

Genomineerde boten te zien op HISWA 2011
De genomineerde boten hebben met de nominatie ook een gratis ligplaats op de HISWA Amsterdam Boat Show 2011 in de wacht gesleept. De beurs vindt plaats van dinsdag 1 tot en met zondag 6 maart in Amsterdam RAI. Meer informatie over de HISWA Zeilboot van het Jaar 2011 en de watersportbeurs is te vinden op www.hiswarai.nl

 

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 30-09-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via