Ronde Noord Holland 20e editie op 17 en 18 juni

Watersport Nieuws | Jubileum zeilwedstrijd Ronde Noord Holland

17 en 18 juni wordt de inmiddels overbekende zeilrace Ronde om Noor Holland gevaren. Dit jaar is de twintigste editie van de ronde die gevaren wordt van Muiden naar IJmuiden. De start is in Muiden, over het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee is de finish in IJmuiden. Volgens de organisatie wordt Den Oever het punt waar men overgaat op De Waddenzee.

Opvallend detail: waar men de eerste 19 jaar via de sluizen van Kornwerderzand het Wad op ging is nu gekozen voor Den Oever. Dit in verband met de stremmingen van de sluizen in Kornwerderzand. De voorzitter, Joop ten Bokkel, van de Ronde om Noord-Holland reageert op onze vraag waarom> Ten Bokkel: "De sluizen bij Kornwerderzand zijn wel open, maar het gebied er omheen is nog niet klaar. Ze zijn ook het remmingwerk aan het renoveren en er ligt bij de bruggen nog een ponton bij een van de openingen. Rijkswaterstaat zag problemen door het grote aantal schepen in relatief korte tijd en wilde geen vergunning afgeven. In goed overleg hebben we besloten den Oever aan te doen. Rijkswaterstaat werkt volledig mee door langere openingstijden en laat ons (onder voorwaarden) toe op de sluizen."

Dat maakt de ronde een stuk anders, de stroming op het Wad bepaalt een hoop van de vaartijd. De ideale vertrektijd van Den Overe richting Den Helder is 0 tot 3 uur na hoogwater Den Oever. Om 19,30 uur is het hoogwater in Den Oever. dat is wat vroeg voor de meeste zeilers denken wij. Dus op De Wadden zal de stroom vooralsnog eerst tegen zijn.

Het is inmiddels een treffen van oude bekenden die elkaar ieder jaar ontmoeten in Muiden en samen een feestje bouwen na de finish in IJmuiden. Ca. 250 zeilboten zullen meevaren in diverse klassen, dat geeft een aardige drukte op de Waddenzee, want de deelnemers starten in diverse klassen. Veelal liggen bij de sluizen de diverse groepen dicht bij elkaar zodat het een beetje dringen op het Wad is tijdens de nacht. Het traject wordt in een stuk doorgevaren zodat er ook in de nacht en vroege ochtend gezeild wordt.

Link: | website Ronde Noord Holland |

Bron: | Datum van publicatie: 23-05-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via