Bruine vloot blijkt minder veilig dan gedacht

Watersport Nieuws | Verwijt onvoldoende kennis bruine vloot

Volgens een onderzoeksrapport over de bruine vloot lijkt het erop dat de bruine vloot onvoldoende kennis heeft over de veiligheid aan boord. Dat constateert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)in een onlangs verschenen rapport. De OVV constateert dat er veel mis is met de veiligheid aan boord van de historische schepen. De OVV constateert daarnaast dat de bruine vloot onvoldoende kennis heeft over de materie van hun schip, met name kennis over de onderdelen van de veiligheid laat te wensen over.

Aanleiding van het onderzoek is het afbreken van een houten mast in Harlingen in augustus 2016 waarbij drie doden vielen. Volgens de OVV moeten de eigenaren van de schepen die bedoeld zijn voor de pleziervaart leren om gespitst te zijn over signalen dat hun boot onderhevig kan zijn aan houtrot en de methoden om houtrot te inspecteren. 

Dinsdag 25 juli 2017 was het weer raak, een charterschip met een gebroken mast. Deze keer was het op het IJsselmeer ter hoogte van het eiland Kreupel. Het schip, met 12 gasten en twee bemanningsleden heeft assistentie gekregen van de KNRM, er vielen geen gewonden.

Iedere vier jaar is het volgens de voorschriften noodzakelijk om de mast te laten controleren, maar de praktijk wijst uit dat dit blijkbaar onvoldoende is om de veiligheid te garanderen.

De branchevereniging BBZ (Vereniging Beroepschartervaart) probeert de veiligheid en de kennis van en over de bruine vloot te verbeteren. De BBZ startte het afgelopen winter diverse voorlichtingsbijeenkomsten met betrekking tot houtrot in masten en de onzichtbaarheid daarvan. Echter minder dan de helft van alle eigenaren is lid van de BBZ waardoor de kennis niet voldoende uitgedragen wordt, aldus de BBZ.

Bron: | Datum van publicatie: 27-07-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via