De Vecht via Muiden dure grap voor watersport

Het kost meer dan dat het oplevert
Het Watersportverbond wil dat het sluisgeld bij de Groote Zeesluis in Muiden wordt afgeschaft. Vanwege de veiligheid van het sluispersoneel konden watersporters dit jaar niet meer contant betalen en moest men pinnen of een eenmalige machtiging afgeven. Hoog tijd om de regeling, die meer kost dan dat het oplevert, af te schaffen, aldus het Watersportverbond in een gezamenlijke brief met HISWA Vereniging aan het bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

€ 4,50 tot € 8,50
Watersporters die de sluis in Muiden willen passeren betalen nu € 4,50 tot € 8,50 afhankelijk van de lengte van hun boot. Een flink bedrag waardoor een aantal watersporters kiest voor de alternatieve route over het Amsterdam-Rijn-kanaal. Vanwege de drukke beroepsvaart is dat uit veiligheidsoverwegingen echter ongewenst.

Mede daarom wordt er de laatste jaren veel gedaan om de Vecht voor de watersport aantrekkelijker te maken. Er worden aanlegplaatsen gebouwd, de bediening van de bruggen wordt beter op elkaar afgestemd en de verkeersbrug van de A1 wordt vervangen door een tunnel. Het vragen van een fors sluisgeld in Muiden staat daar haaks op.

Geen contant geld meer
Sinds dit seizoen konden watersporters niet langer het sluisgeld contant betalen. Men moest pinnen of anders een eenmalige machtiging voor het overmaken van het sluisgeld afgeven. Vanwege de veiligheid van het sluispersoneel was het, helaas, niet langer verantwoord als er contant geld op de sluis was. De nieuwe regeling leidde echter tot veel gedoe, discussies tussen sluispersoneel en watersporters, ergernis, administratieve rompslomp en onnodig oponthoud. Mede daardoor kost de regeling waarschijnlijk inmiddels meer dan dat het oplevert, schrijven het Watersportverbond en HISWA Vereniging in een gezamenlijke brief aan het Hoogheemraadschap. Dat is een extra argument om de regeling in zijn geheel af te schaffen!

Of Muiden zo aantrekkelijk is is nog maar de vraag. Met een toeristenbelasting van € 2,00 pppn is het een van de duurste havens. Reken even mee; een gezin van van 4 personen een nacht in Muiden kost € 8,00 aan touristenbelasting hier komt nog liggeld, +/- € 20,00 voor 10 mtr. bij en de gewraakte sluis en bruggelden van € 8,50. Voor een kleine € 40,00 mag je dan de Vecht op.

Bron: KNWV Watersportalmanak | Datum van publicatie: 13-09-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via