Leidt slooppunt oude boten tot watersportbelasting

Slooppunt voor oude zeiljachten en motorboten of gaan we straks watersportbelasting betalen

Iedere watersporter vraagt zich het wel eens af: waar blijven de oude boten. Meestal blijven ze langs de kant liggen tot ze zinken of staan op een verlaten terrein weg te kwijnen, met een trieste aanblik. Binnenkort komt hier een einde aan want er komt een inzamelpunt voor uede boten die niet meer kunnen varen.

De Hiswa heeft het initiatief genomen voor een botensloperij. Deze zal wordne gevstigd op het voormalige NDSM terrein in Amsterdam. De verwachting is dat de komende vijf jaren 12.500 oude jachten per jaar moeten worden gesloopt.

Het NDSM-terrein – een voormalig terrein van scheepsbouwers – lijkt een uitstekende centrale plek in Nederland te zijn om het oude jachtenaanbod te verzamelen. We onderzochten ook een locatie voor jachtdestructie aan de Lek in Nieuwegein, maar daar is onvoldoende diepgang. Het nieuwe HISWA Nederlands Jachten Inzamelpunt (NJI) is erop gericht om de jachtbouwsector bij sloop te ondersteunen. Wij pleiten overigens voor een centraal bootregistratiesysteem zodat we voorkomen dat afgedankte boten illegaal van de markt verdwijnen. Ander punt van aandacht is hoe bijvoorbeeld polyester een tweede leven kan worden gegeven. Staal is het natuurlijk helemaal, maar over polymeren moeten we nog veel leren. Nader onderzoek is hard nodig om onze kennis hierover op niveau te brengen."

Centraal bootregister – de stap naar watersportbelasting?

WatersportAlmanak is blij dat er een einde komt aan de berg oude boten die vervuilend op het land staan of in het water liggen, maar vraagt zich ook af waarom er een centraal bootregistratieregister moet komen. Dat kan wel eens het begin van een later in te voeren watersportbelasting zijn. Al jaren wordt er vanuit de politiek gesproken om een belasting te heffen op het in bezit hebben van een boot. Daarbij komt nog eens dat het bezit van een boot niet meegeteld wordt als bezit voor de vemogensrendementsheffing zoals dat nu ook geldt voor een tweede huis. Indien dit ook voor boten gaat gelden moeten we straks allemaal 1,2% van de waarde van de boot afdragen aan de staat.

1 april of misschien wel niet?

We vragen ons af of de Hiswa gewoon een 1 aprilgrap maakt of dat er een diepere gedachte achter ligt.

Bron: Hiswa - WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 31-03-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via