Eind januari wordt Solo Challenge Award uitgereikt

Op initiatief van de stichting SHORTHANDED.NL
Eind januari wordt voor de tweede keer de Solo Challenge Award uitgereikt. De uitreiking vindt plaats in het historische pand van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas te Rotterdam.

De Solo Challenge Award wordt uitgereikt aan de meest opmerkelijke Nederlandse prestatie in het solo-(zee)zeilen. Doel van de Solo Challenge Award is het belonen van Nederlandse zeehelden binnen het solozeilen en het stimuleren van ontwikkelingen binnen deze uitdagende vorm van topsport.

De presentatie van de avond is in handen van Frank du Mosch.
De Jury voor de Solo Challenge Award bestaat uit: Henk Bezemer, Jan-Berent Heukensfeld Jansen, Leon Bart en Klaartje Zuiderbaan.

In 2008 is de Solo Challenge Award voor het eerst uitgereikt. Winnaar was toen Lucas Schröder; tot nog toe Nederlands meest succesvolle deelnemer aan de Transat 650.

Iedere zeiler heeft tot half januari zijn favoriete solozeiler kunnen nomineren. De Jury maakt op 26 januari bekend wie van de genomineerden de winnaar wordt.

Genomineerd voor de Solo Challange Award 2009 zijn:

Bart Boosman
Heeft tijdens zijn HTS-studie ‘De Franschman’ gebouwd (one off 30 voet), waarmee hij tot op heden al meer dan 24.000 mijl gezeild heeft. Hij is solo o.a. gezeild naar de Azoren en meerdere keren naar IJsland. In 2005 gestart in de OSTAR en terwijl hij 1e lag in zijn klasse begaf zijn verstaging het en moest hij opgeven. In 2001 en 2004 de 200 myls ‘SOLO’ gewonnen. In 2008 deelnemer aan de Petit Bateau en als 6e geëindigd in zijn klasse. Heeft zich voor 2009 weer ingeschreven voor de OSTAR en is reeds gekwalificeerd.

Maarten Russchen
In 1993 was hij co-schipper van Dick Koopmans in de Round Britain & Ireland Race. Zij eindigden toen als tweede in de 30voet klasse, en werden overall winnaar op channel handicap. In 2007 heeft hij een nieuw schip laten ontwerpen en bouwen, de VQ32, genaamd Home of Jazz. Als eerste test heeft hij de Petit Bateau solo wedstrijd gevaren en eindigde als 4e in zijn klasse. In 2009 staat de Ostar op het programma (reeds gekwalificeerd) en in 2010 de Round Britain & Ireland Race.

Nico Budel
Is 69 jaar oud. Op dit moment zeilt hij in de Portimao Global Ocean Race. Deze wedstrijd rond de wereld in 5 etappes zeilt hij solo. Nico heeft veel ervaring als solo en dual handed zeiler. Op zijn CV prijken o.a. 6 Fastnet Race (dual handed), de AZAB (solo) en de Round Britain & Ireland Race in 2002. In 2008 heeft hij de Petit Bateau gevaren en werd hij 3e in zijn klasse. Maar bovenaan staat de winst in de OSTAR van 2005.
 


Ysbrand Endt en Christa ten Brinke
Christa en Ysbrand varen in het PRO3-project een Nederlandse campagne in de Transat 650. De grootste solo zeilrace voor de kleinste bootjes. Hun uiteindelijke doel is om met ieder hun eigen schip de Transat 6.50 te varen. Christa en Ysbrand zijn ook in het dagelijks leven partners.Dick Koopmans jr.
Is erfelijk belast met het zeilen. Hij behaalde zijn H.T.S. scheepsbouw en startte daarna met Koopmans sr. de V.O.F. D.KOOPMANS JACHTONTWERPERS. Dick zijn bedrijf is gevestigd in Lelystad. Hij heeft reeds vele wedstrijden gezeild en won o.a. 2 x de Round Britain and Ireland race en maakt ook veel toertochten. Tahiti, Spitsbergen, IJsland, Faeröer en vele andere oorden werden al verkend. In totaal maakte hij meer dan 125.000 zeemijlen op veel verschillende schepen. Hij is genomineerd voor het ontwerp van de VQ32.

Doug Schickler
Heeft zijn nominatie verdiend met zijn ontwerp voor de Transat 6.50, de 2WIN650. Ysbrandt Endt en Christa ten Brinke (ookgenomineerd) varen in dit ontwerp. Het ontwerp is gemaakt voor de Serie klasse van de Transat 6.50, dus met vaste kiel.
Jan Luyendijk
In de wereld van het solo zeilen is Jan vooral bekend geworden door “zijn” 200myls ‘SOLO’. In 1996 is de eerste de 200 myls ‘SOLO’ verzeild. De 200 myls ‘SOLO’ groeide in de jaren hierna uit tot één van de meest bekende wedstrijden van Nederland. Jan introduceerde als één van de eersten het tracken van de deelnemers via de website. 16 dagen voor de twaalfde 200 myls ‘SOLO’ 2007 werd Jan ziek. Jan overleed op 28 november 2007 te Amsterdam op de veel te jonge leeftijd van 66 jaar.

Ed Megens
Heeft zijn nominatie verdient met zijn solo zeiltocht deze zomer naar Spitsbergen.De tocht bleek een echte beproeving voor hem. Ondanks zijn grote ervaring als (solo)zeiler heeft hij geen gemakkelijke tocht gehad. Ondanks tegenwind, ijs, kou en veel twijfel heeft hij Spitsbergen bereikt. Een prestatie van formaat.


De Solo Challenge Award 2009 wordt door de Stichting SHORTHANDED.NL in samenwerking met de Vereniging Shorthanded Zeilen opgezet.
De Award wordt aangeboden door Studio Delta.
 

Bron: Shorthanded.nl | Datum van publicatie: 20-01-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via