Charterschip met 35 opvarenden in de nacht gered

Watersportnieuws: charterschip Grietje in moeilijkheden in het Visjagersgaatje. 2 Reddingboten schieten te hulp. Stuurloze charterboot uiteindelijk veilig afgemeerd in haven Den Oever.

Rond 24:00 uur kwam er een telefoontje binnen bij havenmeester/eerste schipper KNRM Jorna. Het 42,5 meter lange charterschip Grietje op weg naar Oudeschild, met aan boord 35 personen was aan de grond gelopen tussen de VG 1a en de VG 3.



De schipper kon geen kant meer op, het was donker, het regende pijpenstelen en er stond een dikke noordooster van 7 Bft. Om 24:15 uur voer de Johanna Margareta uit.

Bij de opgegeven positie bleek de situatie aanzienlijker moeilijker dan was verwacht aan de hand van het rapport van de charterschipper. De Grietje lag geheel op de droogte en niet er tegenaan. De Johanna Margareta bracht direct een tros uit om te proberen om via het achterschip de charter weer in dieper water te krijgen. De poging mislukte. Er moest snel wat gebeuren. Nog een krap uurtje en het was hoog water. Besloten werd de hulp van de reddingboot Joke Dijkstra uit Den Helder in te roepen. Om 02:00 uur was deze ter plaatse. De ebstroom liep inmiddels. De Johanna Margareta bracht een tros over van de Joke Dijkstra naar het charterschip.
De Joke Dijkstra zette voorzichtig kracht op de sleepverbinding en er kwam zowaar ietsje beweging in de charter. Op dat moment brak de tros. Een nieuwe tros werd uitgebracht maar niet nadat eerst 2 bemanningsleden van de Johanna Margareta op de charter waren overgezet. Hiertoe werd om veiligheidsredenen besloten vanwege de hoge zeegang (golven tot ca 1 meter).

De tweede trekpoging lukte. Het schip kwam los maar toen bleek dat een spie in het roer van de charter gebroken was. Gevolg: stuurloos schip. De charterschipper gaf de wens aan om terug te keren naar zijn vertrekhaven Den Oever. Met de Joke Dijkstra als stuurschip en de Johanna Margareta als roerschip werd de reis ingezet. Om 03:45 uur werd de Grietje veilig afgemeerd in de Vissershaven Den Oever.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 22-08-2007

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via