Weer een watersportbeurs minder: Hanseboot verdwijnt

Watersport nieuws | Hanseboot houdt op te bestaan

Weer verdwijnt er een watersportbeurs, Hanseboot in Hamburg zal dit jaar voor de laatste keer acteren. Volgens Bernd Aufderheide van Hanseboot is er sprake van een sterk teruglopend aantal bezoekers en een evenredig teruglopend aantal standhouders. De daling was al ingezet na de economische crisis in 2008 en de beurs is dit nooit echt te boven gekomen.  Dit jaar wordt de beurs voor het laatst gehouden van 28 oktober tot 5 november.

Hanseboot verdwijnt, maar dat is niet het einde van de watersportevenementen in Hamburg. Volgens de beursorganisatie zal in Hamburg, aan de Elbe een watersportbeurs in het water worden gehouden, de mogelijkheden daartoe worden op dit moment verder uitgewerkt.

Link: | Hanseboot 2018 |

Hanseboot is niet de eerste beurs in moeilijkheden

Het is een bekend fenomeen dat vrijwel iedere watersportbeurs met teruglopende bezoekersaantallen kampt en dus ook minder exposanten trekt. Het aantal beurzen en verkoopevenementen is nog steeds bijzonder hoog. De natte HISWA in Amsterdam is nog maar net achter de rug, de beurs in Noord-Nederland staat te trappelen om weer te beginnen. Van 3 t/m 5 november moeten we in Sneek zijn als we een motorboot willen aanschaffen. De leveranciers van de grote boten wijken allemaal uit naar Zuid-Frankrijk of naar Düsseldorf. In Nederland zijn op diverse plaatsen nog diverse verkoopshows van botenbouwers. In januari moeten we alweer naar Düsseldorf en daarna is het weer tijd voor Boot Holland en de Hiswa in de RAI.

Ondertussen is er in de watersport vrijwel geen vernieuwing. Vrijwel het enige nieuws betreft enkele variaties op een bekend thema, vernieuwde modellen of producten in een vernieuwd jasje. Het publiek blijft misschien nog wel komen, want de watersport kenmerkt zich steeds meer door een ouder wordend publiek dat een beurs bezoeken meer ziet als een dagje uit. Het is misschien wel leuk om je te vergapen aan de prestigieuze modellen die gepresenteerd worden, maar de verkoopaantallen nemen nog steeds af. Het duidelijkst is dat te merken bij de zeilboten waar nauwelijks meer een nieuwe boot verkocht wordt.

Uiteraard is het eenieder gegeven om succesvol te ondernemen maar de vraag is of het op grote schaal organiseren van beurzen voor de watersport nog wel zinvol is. Vanouds zijn de gevestigde watersportbeurzen geduchte concurrenten van elkaar terwijl ze nagenoeg allemaal hetzelfde publiek willen bedienen. De organisaties kampen jaar na jaar met teruglopende belangstelling van zowel publiek als standhouders.

Wegblijven is voor veel ondernemingen geen optie want de concurrentie staat er ook, dus doe je mee. Maar zou niet iedereen, standhouders én publiek, gebaat zijn bij gecombineerde beurzen. Desnoods eentje in het voorjaar en eentje in het najaar en dan ouderwets groot? 

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 04-10-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via