Zeezeiler Henk de Velde in de problemen

"NO EMERGENCIA but problem".
 Zo begon de mail aan de kustwacht van Argentinie. Twee dagen geleden heeft Henk de Velde zijn mast verloren en vandaag is de schroefas van de motor gebroken. De Juniper drijft nu langs de Argentijnse kunst, richting het noorden.
 
HENK DE VELDE BREEKT MAST
(QWP Fri, 18 Jan 2008 09:01:00 GMT) - Henk de Velde is bezig met zijn Never Ending Voyage. Afgelopen zaterdag (11 januari 2008) verliet hij de jachthaven van Mar del Plata (Argentinie) om naar het zuiden te zeilen. Dinsdag is bij ongeveer windkracht 7 tot 8 in een heftige zee de mast gebroken, doordat het schip met een harde klap op het water terecht kwam. NO EMERGENCIA but problem. Dit bericht ontving Michael Pilarczyk (sailorsforsailors.com) vandaag van Henk de Velde.

Ook problemen met de schroefas
Nadat de mast van de Juniper twee dagen geleden was gebroken, lijkt het erop dat ook de schroefas vandaag is gebroken. Dat betekent dat Henk de motor niet meer kan gebruiken. Twee dagen geleden werd ik onverwacht gebeld door de Henk-Hotline (iridium). Ik hoorde wat verwarring in z'n stem, "m'n mast is eraf", maar hij vertelde dat met hem zelf alles in orde was. Geen paniek. Met een hydraulische schaar heeft hij alle verstaging losgeknipt anders zou er schade aan het schip ontstaan. De mast is dus weg en dat betekent dat ook de zeilen weg zijn.

Telefonisch contact
Zojuist hebben we opnieuw lang telefonisch gesproken (via de satelliet-telefoon). Henk klonk opmerkelijk vrolijk en ondanks de vervelende situatie is hij erg zelfverzekerd over een goede afloop. De motor doet het nog wel, maar de schroefas en de schroef draaien niet meer, waardoor Henk niet op de motor kan varen. De Juniper drijft nu dus langzaam richting het noorden. Op dit moment is het weer mooi en is er weinig wind, maar komende nacht en morgen verwacht Henk een stevige storm die hem meer richting de kust zal drijven. Momenteel is de positie van de Juniper ongeveer 60 mijl van de kust.

Kustwacht is geinformeerd
Inmiddels hebben we de kustwacht ingelicht over de situatie.Mogelijk dat de Argentijnse marine Henk in de komende dagen zal oppikken om naar Mar del Plata terug te slepen.

Email HdV :
Ik drijf dus sinds vannacht 3 uur op min of meer zelfde plekje je weet: mast weg en op bezaan alleen is niet te zeilen dus wachten op zuiden wind die ik nog niet zie komen ... WAT IS ER GEBEURD weet niet hoe maar schroefas is (lijkt) gebroken dus heb geen motor mee. Email Henk de Velde : 01/17/2008 12:41:30 GMT 41º 56,71' S 61º 53,26' W There is a new development: I cannot use engine because propellor shaft is broken. Juniper has very little sail because broken mast and no motor. No emergencia but inform prefectura, please. Regards Henk ( Enrique ). (Michael Pilarczyk / redactie SailorsForSailors.Com / 170108 / 15:10UTC) SailorsForSailors.Com doet verslag van de Never Ending Voyage van Henk de Velde.
 
 
 

Bron: Michael Pilarczyk | Datum van publicatie: 18-01-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via