Waterplanten ruimen is een taak voor de overheid

Watersport Nieuws | Watersport nog steeds veel hinder van waterplanten

Waterplanten zoals fonteinkruid vormen een grote bedreiging voor de watersport. In het zuidelijk deel van Nederland ondervindt men grote hinder van de vele planten waarin boten vastlopen, zwemmers bekneld raken en ander ongemak. Ondanks de vele klachten onderneemt de overheid weinig tot geen actie.

Grote gebieden op het Markermeer, de Randmeren, het Veluwemeer, het Gooimeer, het Eemmeer, het Brielse Meer enzovoort zitten vol met waterplanten die zeer taai zijn en zich om de schroef van de motor wentelen. Hierdoor raken motoren oververhit, lopen schroeven vast en komt de veiligheid op het water in gevaar.

Rijkswaterstaat onderneemt geen actie

De groei van de waterplanten neemt nog steeds toe. Sinds enkele jaren neemt de groei ernstige vormen aan. Rijkswaterstaat onderneemt vrijwel geen actie tegen de wildgroei en de overlast. Op de website meldt Rijkswaterstaat het volgende: ‘De komst en groei van waterplanten is op zich een heel goede ontwikkeling. Zij zijn namelijk een indicatie voor een verbeterde waterkwaliteit. Rijkswaterstaat maait alleen waterplanten indien zij het vaarverkeer in de vaargeul van een (hoofd)vaarweg belemmeren. Tot op heden is dat nog niet nodig geweest. Waterplanten zijn een natuurlijk verschijnsel, waar je als watersporter rekening mee moet houden. Vaak zijn de planten zichtbaar en kan er, als er voldoende ruimte is, omheen gevaren worden.

Vaarrecreatie komt in gevaar als er niets gebeurt

Bij niet ingrijpen zal de overlast alleen maar toenemen en zullen watersporters de betreffende gebieden gaan mijden. Dat betekent dat bedrijven die afhankelijke zijn van de vaarrecreatie een behoorlijke inkomensdaling zullen gaan krijgen, of wellicht al hebben. 

Commentaar WatersportAlmanak

Hoewel het de taak is van Rijkswaterstaat om te zorgen voor veilige vaarwegen, laat men de initiatieven over aan de gemeenten die hiervoor geen enkele tegemoetkoming meer in krijgen. De kosten van het maaien van de vaargebieden bedraagt al snel enkele duizenden euro’s per gemaaide hectare. Gemeenten kunnen deze bedragen niet betalen en maaien niet meer dan het absoluut noodzakelijke.

Opmerkelijk dat Rijkswaterstaat in vaargebieden waarvan men beheerder is niets onderneemt. Het lijkt erop dat Rijkswaterstaat de ogen sluit voor de problemen op de vaarwegen en de gemeenten voor de kosten op laat draaien. De watersporters en de daarvan afhankelijke bedrijven zijn de dupe.

 

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 17-08-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via