Belastingdienst controleert watersport op rode diesel

Belastingdienst op zoek naar rode diesel watersport

Watersport nieuws | Terschelling 25 05 2012 | De Douane en de Belastingdienst controleren watersporters weer in jachthavens. Gisteren  was Terschelling aan de beurt. Twee ambtenaren van de Douane en de belastingdienst liepen de steigers af met een gewichtige map onder de arm op zoek naar schepen waarvan de BTW niet vertaald is, of die gebruik maken van rode diesel of nog invoerrechten dienen te betalen. Er werd geen overtreding geconstateerd, maar de redactie heeft een gesprekje met beide controleurs aangeknoopt en uitleg gevraagd.

Op zoek naar rode diesel

“We zijn op zoek naar schapen die rode diesel gebruiken, want dat komt nog redelijk vaak voor” aldus een van de heren. De regels met rode diesel zijn eigenlijk vrij simpel: het is niet toegestaan en er staan fikse boetes op. Schepen van watersporters mogen onder geen beding gebruik maken van rode diesel. In Nederland (en ook in België) is op legale wijze geen rode diesel verkrijgbaar voor watersporters. In Engeland is het soms niet mogelijk om anders dan rode diesel te tanken in havens. Mensen die dat noodgedwongen doen dienen een correcte administratie te overleggen en zijn dan vrij van aanspraken. Als men daarna in Nederland weer normale diesel tankt is er niets aan de hand. Wel dient de gebruiker er rekening mee te houden dat sporen van rode diesel vaak jaren nog zichtbaar zijn. Daarom moet de tankadministratie langere tijd worden bijgehouden, compleet met alle tankbonnen.

BTW verklaring watersport

“Daarnaast controleren we of er wel BTW voor het schip is betaald is, want daar gelden ook strakke regels voor. Iedereen dient een bewijs van BTW betaling aan boord te hebben. Heeft men dit niet dan zal er bij twijfel een uitgebreidere controle plaatsvinden” verteld de controleur van de Belastingdienst. Iedere Nederlandse watersporter dient een bewijs te kunnen overleggen dat er voor het schip BTW is betaald. Een ICP document is niet voldoende. Ook als het een ouder schip betreft dient de originele aankoopnota of een BTW verklaring aan boord te zijn. Iedere particulier kan voor zijn schip een BTW verklaring aanvragen bij de Douane. Voor schepen die geïmporteerd worden dient er in het land van herkomst BTW betaalt te worden, vervolgens dient men bij import een aangifte te worden gedaan en moet men nogmaals Nederlandse BTW betalen waarbij de buitenlandse BTW in mindering gebracht wordt.

Bron: Redactie Watersport Almanak | Datum van publicatie: 25-05-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via