Certificaat verplicht voor varen in Italie

Certificaat verplicht voor varen in Italië

Voor het varen over Italiaanse wateren is een Italië-certificaat verplicht. Per 11 juni 2012 heeft de Italiaanse overheid de WA-bedragen die op het certificaat moeten staan verhoogd!

Wat is het Italië-certificaat?

Als u met uw boot naar Italië vaart, of de boot op de trailer meeneemt, dan moet u volgens de Italiaanse wet een Italië-certificaat bij u hebben. Met dit certificaat kunt u bewijzen dat u een WA-verzekering heeft die aan de Italiaanse eisen voldoet en waarop vermeld staat dat uw boot verzekerd is.

Op het Italië-certificaat moeten de maximale dekkingen per gebeurtenis bij personenschade en zaakschade staan. Per 11 juni 2012 heeft de Italiaanse regering de wettelijke hoogte van deze bedragen aangepast. Het minimale bedrag voor personenschade gaat dan van € 2.500.000,00 naar € 5.000.000,00 en het minimale bedrag voor  zaakschade van € 500.000,00 naar € 1.000.000,00. Dit betekent dat het totale WA-bedrag in Italië minimaal € 6.000.000,- moet bedragen.

Wat gebeurt er als ik geen Italië-certificaat heb?

De Italiaanse autoriteiten staan er om bekend dat zij streng optreden tegen bootbestuurders die niet de juiste vaardocumenten bezitten. De boete voor het niet (voldoende) verzekerd zijn kan oplopen tot ruim € 3.000,00. Het kan zelfs gebeuren dat de boot in beslag wordt genomen. Is de boot wel verzekerd, maar heeft de bootbestuurder niet de juiste papieren bij zich, dan bedraagt de boete maximaal € 155,00. U dient dus altijd een geldig Italië-certificaat bij u aan boord te hebben met de juiste verzekerde bedragen.

Welke WA-limiet heeft u voor uw verzekering?

De standaard WA-limiet van Watersportverbondverzekering.nl  bedraagt € 5.000.000,00. Heeft u een bootverzekering via Watersportverbondverzekeringen.nl, dan kunt u echter “gratis” een Italië-certificaat opvragen dat aan de aangepaste eisen van de Italiaanse wet voldoet. Dit betekent dat binnen de grenzen van Italië een hogere WA-limiet geldt dan in andere landen. Zodra u de grens oversteekt, komt deze verhoogde WA-limiet automatisch weer te vervallen. Het Italië-certificaat kunt u ook gebruiken in Kroatië. Bent u elders verzekerd dan adviseren wij u om uw polis na te kijken of met uw verzekeringsadviseur contact op te nemen.

Waar kan ik het Italië-certificaat opvragen?

Bent u verzekerd bij Watersportverbondverzekeringen.nl dan kunt u via info@watersportverbondverzekeringen.nl of 020-6995555 contact opnemen. Indien u elders verzekerd bent, dan adviseren wij u contact op te nemen met uw verzekeringsadviseur. Bij Watersportverbondverzekeringen.nl is het Italië-certificaat helemaal gratis.

Indien u dit jaar voornemens bent om op vakantie naar Italië te gaan met uw boot, neem dan tijdig contact op om het vernieuwde Italië-certificaat op te vragen. Als u gaat wedstrijdzeilen (in binnen- en buitenland), zorgt u dan ook dat u een “Internationaal verzekeringsbewijs” meeneemt, zodat u kunt aantonen dat u een WA verzekering voor uw boot heeft. Ook dit bewijs is kosteloos op te vragen bij Watersportverbondverzekeringen.nl of uw verzekeringsadviseur.

Veel vaarplezier!

 

 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 16-08-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via