Watersport: 870 x diefstal van boten

Watersportdieven actief: In 2008 zijn in Nederland ca 870 boten gestolen. Watersport dieven hebben het vooral gemunt op visboten, rubberboten en sloepen. Ook snelle motorboten zijn vaak het doelwit van diefstal. Van de 870 diefstallen zijn in 2008 slechts 94 stuks teruggevonden. 15% van de geregistreerde boten worden teruggevonden tegenover 10% van de niet geregistreerde boten. Dit blijkt uit een onderzoek van de KLPD.

Friesland aantrekkelijk voor dieven
Uit de geografische spreiding van het aantal diefstallen blijkt dat Friesland een provincie is waar veel boeten worden gestolen. Op zich is dit voor de hand liggend, omdat Friesland relatief veel waterport kent. Maar ook de regio Amsterdam scoort hoog in de negatieve lijst. Per stad is Amsterdam onbetwist koploper in het aantal diefstallen van vaartuigen. Niet onverwacht, maar wel opvallend is de populaire periode dat u kans loopt dat uw boot gestolen wordt: in de zomermaanden juni en juli is de kans op diefstal het grootst.

Yamaha buitenboordmotor heeft voorkeur van de dief
Buitenboordmotoren zijn vaak gemakkelijk te stelen. Ook hier is Amsterdam weer onbetwist koploper. In 2008 werden 1338 aangiften gedaan van diefstal van een buitenboordmotor. Blijkbaar is Yamaha een populair merk bij dieven. Maar liefst 31 % van de gestolen buitenboordmotoren waren van het merk Yamaha. Gestolen buitenboordmotoren worden zelden teruggevonden.

Link: | buitenboordmotorsloten

Reactie WatersportAlmanak:
Veel boten liggen vaak onbeheerd en niet voorzien van deugdelijke sloten en beveiliging. In de betere jachthavens is wel enige controle maar de kans dat u op een goede dag naar de haven gaat en merkt dat uw boot verdwenen is bestaat duidelijk. Een registratie van uw vaartuig zou de terugvindkans iets vergroten maar doet geen wonderen.

Goede preventie met deugdelijke sloten en beveiliging doet wonderen. Vaak zal de dief de volgende boot nemen die minder beveiligd is. Ook alarmsystemen doen hun werk. Dieven willen niet graag gestoord worden tijdens hun werk. Helaas laat de kwaliteit van de systemen wel eens te wensen over waardoor er een vals alarm ontstaat.

Track and Trace voor watersport
Track and Trace systemen functioneren redelijk goed als het gaat om het ongeoorloofd verplaatsen van de boot. Track and Trace systemen vergroten de kans dat uw boot teruggevonden wordt aanzienlijk. Een dergelijk systeem is gemakkelijk in te bouwen en kost een fractie van een complete alarminstallatie. WatersportAlmanak levert enkele GPS trackers waarmee u uw boot gemakkelijk kunt traceren.

Link: | GPS tracker watersport |

 

Bron: KLPD-Watersportalmanak.nl | Datum van publicatie: 04-04-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via