Prijsuitreiking singlehanded bracht watersporters weer bij elkaar

Solozeilers zijn geen eenzame mensen
Afgelopen zaterdag was het in Lelystad weer een gezellig bijeen zijn van de deelnemers aan de 31e Singlehanded. De reden was de prijsuitreiking van de wedstrijd die afgelopen oktober is gevaren. Een wedstrijd die ondanks het rustige weer veel uitvallers kende. Slechts een derde van het totale deelnemersveld (38) heeft uiteindelijk reglementair de eindstreep gehaald.

Zwaarste solo zeilwedstrijd van Nederland
“De NNWB Single Handed Prestatietocht” zoals die oorspronkelijk heette, was het eerste geesteskind, wat varen betreft althans, van Reid de Jong. Reid werd geboren in Wanneperveen, had een architectenbureau in Rotterdam en kwam uiteindelijk in de vuurtoren van Workum te wonen

Reid de Jong
Daar, aan de monding van It Soal borrelden al vrij snel plannen omhoog, om het varen op zee in al zijn facetten bij de Nederlanders nieuw leven in te blazen. Op 30 april 1969 stond in de Waterkampioen een advertentie, die opwekte om mee te doen aan een Nederlandse solo zeiltocht. Het gemeentebestuur van Workum stelde daartoe een prijs voor de winnaar in het vooruitzicht in de vorm van de zilveren “Workumer Brijlepel”. De organisatie van die tocht was echter in handen van Reid. Aan die “wedstrijd” deden twee zeilers mee: Atse Bangma, de latere winnaar en Floris Bakels, een Leidse student. Eén van de regels was: geen motorgebruik. Men mocht naast zeilen ook roeien, bomen, jagen, wrikken en boegseren. Bruggen en sluizen dienden zeilend of “op de pikhaak” genomen te worden, hierbij kilometers file negerend.

Windkracht 0
Het wedstrijdveld was vorig jaar eind oktober voor de krachtmeting bijeengekomen in de Marina Lelystad. In 4 dagen tijd moest Pampus worden gerond. Ook moesten Volendam, Oudeschild, Terschelling en Harlingen worden aangedaan en tevens een rondje Noord- en Zuid Meep met een ankeropdracht worden uitgevoerd. Maar in het begin ging het al fout. Direct na de start lag het veld enkele uren later nog altijd voor de haven. Windkacht 0 was de oorzaak. Uiteindelijk is het dan toch gaan waaien en verdwenen de deelnemers over de horizon.

Veel van de deelnemers die opgaven kwamen in de problemen met de tijd. Of de wind stond in de verkeerde richting of het getij liep de verkeerde kant uit, maar vlot liep het in ieder geval niet. Ook vastlopen en strandingen stonden op het programma.

Oude bekende winnaar
De zilveren Brijlepel ging dit jaar naar Willem van Olst met Bo, een Victoire 1044, die voor de tweede maal deze prestigieuze wedstijd op zijn naam wist te zetten. Met één enkel punt verloeg hij Rudolf de Willigen met First Passion, een Beneteau First Class 8, die op zijn beurt de wedstrijd ook al eens had gewonnen.

Dit jaar zal de 32e Singlehanded worden gevaren. Hoe de opdracht er dan uit zal zien staat nog in de sterren, maar dat het weer pittig zal zijn is een feit. Er kan al weer worden ingeschreven op www.singlehanded.nl

Bron: | Datum van publicatie: 05-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via