Waddenzee en IJsselmeer populair bij watersporters

De Waddenzee en het IJsselmeer worden steeds populairder bij watersporters. Dit blijkt uit het Nationaal Watersport Onderzoek van verzekeraar FBTO, dat voor de tweede keer werd gehouden. De Nederlandse binnenwateren worden snel gevolgd door de Waddenzee en het IJsselmeer. Steeds meer watersporters zijn te vinden op deze laatste twee. De Noordzee boet echter in aan populariteit.

Jong en oud
Vooral de jonge watersporters gaan voor de zeilboten maar de motorkruiser voert nog altijd de boventoon op het water, gevolgd door de kajuitzeilboot en de open zeilboot. Maar ook de sloep doet in dit rijtje mee. Bijna 50% van de booteigenaren varen meer dan 10 weken per jaar. Vooral oudere watersporters breng veel tijd op het water door. De meeste bootbezitters hebben één boot, een op tien heeft twee of meer boten. Dik 10% vaart minder dan 4 weken per jaar.

Het aantal brandblussers aan boord haalt de 90% en dat is fors meer dan een aantal jaren geleden. Ook gasdetectie is in opmars met een stijging van 14%. De meeste boten zijn verzekerd.

Diefstal
De bescherming tegen diefstal ligt op een laag peil. Een op de drie heeft een buitenboordmotorslot en ook het aantal wielklemmen voor trailers is niet fors toegenomen. Wel is de EHBO-doos in 92 procent van de vaartuigen aanwezig. Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim een op de tien boten wordt geteisterd door vochtproblemen. De boot wordt gemiddeld twee keer per jaar goed gepoetst.

Het onderzoek is gehouden onder ruim vijfhonderd mensen tijdens de watersportbeurs Boot Holland.

Bron: FBTO | Datum van publicatie: 21-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

IJsselmeer  Waddenzee 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via