KNRM neemt afscheid van 4e generatie Bot

Schipper Coen Bot van het reddingstation Den Helder neemt afscheid als schipper
Hij maakt deel uit van een wel heel bijzonder reddersgeslacht. Vier generaties lang staat er nu al een Bot op de bemanningslijst van het reddingstation, drie van de vier werden er uiteindelijk schipper en alledrie ontvingen één of meerdere onderscheidingen. Een familie met een verhaal.

Coen Bot jr. (59) is redder in hart en nieren
Hij begon in 1965 als opstapper op de reddingboot Prins Hendrik en stapte er in 1972 voor een paar jaar tussen uit. In 1975 kroop het bloed waar het niet gaan kon en startte Bot weer als motordrijver om door te groeien tot stuurman. Met de komst van de snelle reddingboot Dorus Rijkers in 1997 werd Bot benoemd tot schipper. Bij zijn afscheid vaart Bot alweer twee jaar op reddingboot Joke Dijkstra.

Bot redde in zijn veertigjarige loopbaan bij de Reddingmaatschappij 1438 mensen in 812 acties. Hij was er al bij toen de reddingboot Prins Hendrik de bemanning van de Margariti redde. Zijn vader kreeg daarvoor de grote gouden draagmedaille van de Redding Maatschappij. Ook hijzelf had daarvoor een zilveren medaille gekregen. Dat was in 1967. Coen Bot kreeg gedurende zijn loopbaan diverse onderscheidingen, waaronder een oorkonde voor de redding van vijf opvarenden van de Fensfjord in 2000. In 2007 werd hij Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Op 31 mei 2008 viert Bot zijn 40-jarig jubileum en neemt afscheid van de KNRM.

Coens overgrootvader was roeier in de roeireddingboot van de beroemd geworden reddingbootschipper Dorus Rijkers. Zijn zoon, ook een Coen, was jaren roeier onder die zelfde Dorus Rijkers, en werd in 1918 zelf schipper op de zelfrichtende roeireddingboot van Den Helder. Coen Bot sr. maakte de overstap naar de motorreddingboten mee, en werd in 1923 benoemd tot schipper op de motorreddingboot, die werd vernoemd naar zijn oude schipper, Dorus Rijkers. Met deze reddingboot maakte Bot talloze, veelal zware tochten. Het resulteerde in een indrukwekkend palmares, waarbij de 621 geredden als hoogste verdienste moet worden aangevoerd.

Als illustratie daarbij kan worden gemeld dat Coen Bot sr. gedurende zijn 46 jaar durende loopbaan bij de Redding Maatschappij veertien maal werd onderscheiden. Als één van de weinigen werd Bot onderscheiden met de grote gouden draagmedaille van de KNZHRM. Bot kreeg deze onderscheiding voor drie uiterst moeilijke reddingsacties in één nacht (sinterklaasavond 1940), waarbij met stormweer in totaal 73 mensen werden gered. Piet Bot, zoon van Coen sr., was als opstapper bij deze acties betrokken. Bij zijn afscheid in 1946 ontving Coen Bot sr. vele blijken van waardering, waaronder die van J. van Veen, stuurman van de reddingboot Dorus Rijkers.

Piet Bot nam in 1946 het roer van zijn vader over
Zestien jaar had Piet zijn vader vergezeld, en nu was het zijn beurt om de verantwoordelijkheid voor schip en bemanning te dragen. Pieter Wilhelmus Bot, zoals hij voluit heette, was achtereenvolgens schipper op de Dorus Rijkers, de Prins Hendrik en de Suzanna. In 1974 nam hij, na 481 tochten en 894 geredden, afscheid van de Redding Maatschappij. Hij kon toen terugzien op ruim veertig jaar reddingwerk, waarbij hij talloze malen was onderscheiden. Met name in de oorlogsjaren werd Bot talloze malen gedecoreerd. En in 1967 kwam ook Piet Bot in het rijtje te staan van schippers die de grote gouden draagmedaille van de KNZHRM kregen opgespeld. De onderscheiding werd uitgereikt naar aanleiding van de redding van de opvarenden van het stoomschip Margariti. Onder de reddingbootbemanning bevond zich onder anderen de zoon van Piet, Coen Bot jr.

Dat verhaal is bekend. Er komt na vier generaties een einde aan de Bot hegemonie bij de Redding Maatschappij

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 30-05-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via