Hulpgeroep in de mist leidt tot grote zoekactie

Grootscheepse zoekactie
Het waarnemen van hulp geroep in de dichte mist door verschillende melders heeft afgelopen middag geleid tot een grootscheepse zoekactie op het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Urk. Door het kustwachtcentrum (Kwc) werden maarliefst twaalf zoekende eenheden ingezet waaronder een heli. Na drie uur zoeken, zonder enig resultaat, is de actie beëindigd.

Soms minder dan honderd meter zicht
Kort na een uur kwamen de meldingen bij het Kwc binnen en werden de KNRM stations Urk en Enkhuizen gealarmeerd. Binnen tien minuten voer station Enkhuizen uit met de reddingboten Watersport en Rien Verloop. Direct gevolgd door de beide reddingboten van station Urk. Het zicht in de mist was op sommige momenten minder dan honderd meter. De reddingboot kapiteins Hazenwinkel van station Urk had tevens brandweer duikers en ambulance personeel aanboord genomen.

Luchtsteun
Eenmaal in het zoekgebied aangekomen werd de reddingboot Watersport benoemd tot on-scene coördinator (osc). Deze bepaalde aan de hand van de posities van de melders het af te zoeken gebied en deelde de deelnemende vaartuigen in over dit zoekgebied. Inmiddels was dit aantal gegroeid tot elf schepen te weten, eenmaal waterpolitie, tweemaal Rijkswaterstaat, viermaal KNRM en vier sleepboten welke in het gebied aanwezig waren en hun hulp aanboden. Na een half uur zoeken begon de mist aardig op te trekken en kon er luchtsteun aangevraagd worden. Deze kwam in de vorm van de offshore sar heli uit Den Helder.

Op de wal was ondertussen ook het een en ander ingang gezet voor als er eventueel iets zou worden gevonden. Zo stond er op Trintelhaven een traumaheli klaar met twee ambulances, had het waterpolitievaartuig P76 het brandweer duikteam West-Friesland in Enkhuizen opgepikt, lag reddingboot t,Span in Andijk klaar met reserveduikers van de marine uit Den Helder en stonden er ook nog reserveduikers klaar van de brandweer in Lelystad.

Vijf vierkant mijl doorzocht
Na verloop van tijd klaarde het dusdanig op dat het zicht meer dan vijf mijl betrof bij windstil weer. Dit vergemakkelijkte het zoeken een heel stuk en na drie uur zoeken was het zoekgebied van vijf vierkant mijl meerdere keren minutieus doorzocht door alle eenheden. Om vier uur werd er door het Kwc in overleg met de osc besloten de zoekactie zonder resultaat te staken.

We zullen waarschijnlijk wel nooit te weten komen wie of wat het geroep heeft veroorzaakt.

Alarm 13:10 u Wind ZW 1 Actie 087

Op de foto de zeekaart met daarop ingetekend het zoekgebied. 1 en 2 zijn de posities van de melders. Het vierkant is het af te zoeken gebied. De stippellijn is het daadwerkelijk afgezochte gebied.
 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 22-09-2010

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Verrekijkers

  Diverse uitvoeringen
  vanaf  129,-

   

  Beveilig uw boot

  GPS tracker zonder vaste
  kosten of simkaart!

   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2021
  Nu leverbaar

   

  Nieuw verschenen

   

  Duitsland
  Kaarten en boeken


   

  Kaartenset België

   

  Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via