Twee zeiljachten op de keien gestrand bij Oosterleek

Twee zeiljachten op de keien gestrand bij Oosterleek

Zaterdag was een drukke dag voor alle reddingsdiensten voor de watersport. De KNRM moest veelvuldig uitrukken om assistentie aan de watersport te verlenen.

Met name door de harde wind op het IJsselmeer en Markermeer kwamen veel watersporters in problemen. Vlak voor de kust van Edam dreef een zeiljachtje met een gebroken mast en bij Oosterleek (tussen Enkhuizen en Hoorn) raakten tegen het beind van de middag zelfs twee zeiljachten op de stenen.


Foto: KNRM Enkhuizen

De twee zeiljachten bij Oosterleek raakten aan lager wal, een van de jachten was zijn buitenboordmotor kwijtgeraakt en blijkbaar niet in staat om zeilend de harde stenen kust te ontwijken. Na een harde confrontatie met de stenen en een tijdje wachten konden de twee opvarenden, waarvan één lichtgewond gered worden door de Mantelmeeuw van Wijdenes. Het zeiljacht was dermate beschadigd dat gevreesd wordt voor een total-loss.

Omdat ca 100 meter verderop nog een jachtje op de keien lag heeft de Mantelmeeuw assistentie ingeroepen van de KNRM uit Enkhuizen. De Rien Verloop is direct uitgevaren en via een spoedschutting door het naviduct gevaren om op het Markermeer te komen. Eenmaal ter plaatse werd het jacht gevonden achter een ponton van de dijkverzwaring.

Het scheepje had een gebroken masttop en moest op de motor varen, maar de motor had te weinig vermogen om van lager wal te kunnen varen. De Rien Verloop heeft direct een sleepverbinding gemaakt en heeft het schip kunnen verslepen naar de haven van Wijdenes. De vier bemanningsleden van het zeiljachtje waren ongedeerd.
 

Bron: KNRM Enkhuizen | Datum van publicatie: 17-08-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via