Schuitengat blijft ook voor de watersport moeilijk bevaarbaar

Dynamische zandbank houdt Terschelling op afstand
Het Schuitengat, de voormalige vaarverbinding naar de haven van West-Terschelling, wordt niet opnieuw uitgediept om een kortere route voor de veerboten naar Terschelling en Vlieland te creëren. De eilandgemeenten hadden daarom gevraagd, maar volgens Rijkswaterstaat vergt het te veel baggerwerk en levert het geen milieuwinst op.

500.000 kubieke meter
Uit lodingen (het peilen van de diepte) van Rijkswaterstaat blijkt de zandbank tussen het Boomkensdiep en deVeerboot Friesland Vliestroom te dynamisch. De zandtransporten, die door golven en het getij plaatsvinden, zullen er steeds voor zorgen dat de gebaggerde geul in snel tempo weer dicht zal slibben. Voor het opnieuw openmaken van het Schuitengat moet ca 500.000 kubieke meter worden gebaggerd. En voor het op diepte houden komt er jaarlijks nog eenzelfde hoeveelheid bij. Voor de huidige 15 minuten langer durende route door de Slenk wordt jaarlijks 200.000 á 300.000 kub gebaggerd.

350.000 tot 400.000 liter diesel besparen
Op Terschelling leeft het idee dat de verbinding tussen de Vliestroom en het Boomkensdiep/Schuitengat weer te realiseren is. De achterliggende gedachte is de vaartijd te verkorten. Naast economische spelen ook milieuaspecten, zoals het minder verbruiken van gasolie door de veerboten. Rederij Doeksen zou jaarlijks 350.000 tot 400.000 liter diesel kunnen besparen. Deze hoeveelheid zullen de baggerboten echter ook wel nodig hebben om de vaargeul op diepte te houden, zo schat Rijkswaterstaat.

Bron: Waddenvereniging | Datum van publicatie: 11-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via